Europa kritisch over Turkije na referendum: 'kritisch beoordelen'

Print
Europa kritisch over Turkije na referendum: 'kritisch beoordelen'

Afbeelding: EPA/Tolga Bozoglu

Europese landen hebben kritisch gereageerd op de uitslag van het Turkse referendum. Dankzij een nipte meerderheid krijgt president Erdogan veel meer bevoegdheden.

"Deze grondwetswijzigingen concentreren veel macht in één persoon. De Europese Unie zal het verdere verloop kritisch moeten beoordelen", aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag.

Doodstraf
Parijs reageerde kritisch op het voornemen van Erdogan om een nieuw referendum te houden over de herinvoering van de doodstraf. "De Turkse regering is verplicht in lijn met de Europese waarden en verplichtingen een open dialoog met alle delen van de samenleving te voeren", zo viel te lezen in een verklaring die de Franse regering maandag deed uitgaan. "De organisatie van een referendum over de doodstraf is een breuk met de Europese waarden."

De Europese Commissie "neemt kennis van het resultaat van het referendum in Turkije". De praktische invoering van de aangepaste grondwet "zal worden beoordeeld in het licht van Turkije’s verplichtingen als kandidaat-lid van de Europese Unie en als lid van de Raad van Europa."

Oneerlijk
Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zeggen maandag in een rapport dat het Turkse referendum van zondag onder oneerlijke omstandigheden is verlopen.

Volgens de organisatie hadden de twee partijen geen gelijke kansen. Met name in de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks mogelijkheden zijn standpunten in de media bekend te maken. In de campagne in de media was vrijwel alleen ruimte voor de standpunten van het ja-kamp, dat de macht van de Turkse president wilde vergroten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →