Noord-Korea dreigt met 'totale oorlog' bij ingrijpen VS

Militairen in Noord-Korea tijdens militaire parade

Militairen in Noord-Korea tijdens militaire parade© AFP

Noord-Korea is voorbereid op elke vorm van oorlog als de Verenigde Staten besluiten tot een preventieve aanval op het communistische land. Dat zei de Noord-Koreaanse vice-ambassadeur Kim In-ryong maandag bij de Verenigde Naties.

ANP

"Als de Amerikanen militair ingrijpen, zal Noord-Korea de zwaarst mogelijke reactie tegen deze provocateurs laten zien. We zijn klaar om te reageren op elke mogelijke manier van oorlogvoeren van de VS."

VerantwoordelijkKim In-ryong zei verder dat de VS volledig verantwoordelijk is voor de catastrofale gevolgen van zijn 'idiote acties'.

Noord-Korea gaat ook door met het lanceren van testraketten, ondanks de groeiende spanning die dat oplevert met de VS. Dat heeft viceminister Han Song-ryol van Buitenlandse Zaken maandag gezegd in een interview met de BBC. "We gaan meer testen doen, wekelijks, maandelijks en jaarlijks." Als Amerika besluit tot militair ingrijpen komt er een 'totale oorlog'.

GeduldDe Amerikaanse vicepresident Mike Pence liet maandag al weten dat het geduld van de VS met Noord-Korea op is. "Het tijdperk van strategisch geduld is voorbij." Pence noemde de mislukte lancering van een testraket door Noord-Korea een provocatie. Hij stelde dat de VS en haar bondgenoten de regio willen stabiliseren "op een vreedzame manier, of uiteindelijk met alle noodzakelijke middelen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee