Waarnemer: 2,5 miljoen stemmen Turkije 'verdacht'

Print
Waarnemer: 2,5 miljoen stemmen Turkije 'verdacht'

Afbeelding: ANP

Bij het referendum in Turkije zijn mogelijk tot 2,5 miljoen stemmen ,,gemanipuleerd''. Dat zei een van de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dinsdag tegen de Oostenrijkse radiozender ORF.

,,Er is een verdenking dat tot 2,5 miljoen stemmen gemanipuleerd kunnen zijn'', zei Alev Korun, een Oostenrijkse parlementariër. Ze doelde op het besluit van de Turkse kiesraad om zondag ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren.

Hinderde
Korun zei ook dat de Turkse politie twee van haar collega's hinderde in de stad Diyarbakir. De parlementariër verwees verder naar video's op sociale media, waarin te zien lijkt te zijn dat mensen meerdere keren een stem uitbrengen. De echtheid van die beelden is nog niet vastgesteld.

Serieus
,,Dergelijke klachten moeten erg serieus genomen worden'', zei Korun ,,Ze zijn zo omvangrijk dat ze de uitkomst van de stemming zouden omdraaien.'' Uit de voorlopige uitslag van de volksraadpleging bleek zondag dat voorstanders van het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden met 51 procent nipt in de meerderheid waren.

De OVSE kwam maandag al met een kritisch rapport over de Turkse volksraadpleging. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwierp die kritiek. ,,Ken je plaats", zei Erdogan richting de internationale waarnemers die hadden gesteld dat de twee kampen geen gelijke kansen hadden.