Peel en Maas gaat ouders eerder voorlichten over alcohol en drugs

Print
Peel en Maas gaat ouders eerder voorlichten over alcohol en drugs

Afbeelding: Istock

Ouders in de gemeente Peel en Maas gaan eerder worden voorgelicht over het puberbrein en de gevolgen van alcohol en drugs.

Aanleiding hiertoe is een onderzoek van geestelijke gezondheidszorg (ggz-) instelling Vincent van Gogh dat vandaag openbaar is geworden. Preventiewerkers van deze instelling gaan ook de voorlichting voor ouders van leerlingen van groepen 7 en 8 verzorgen.

91.2 procent
Aanleiding voor de aanvullende voorlichting, ouders van leerlingen in het middelbaar onderwijs worden al gewaarschuwd hun kinderen niet te jong al te laten drinken, is een ggz-onderzoek onder uitgaande jeugd. Van de ondervraagde jongeren is ruim driekwart jonger dan 18 jaar en van hen geeft 91,2 procent aan alcohol te drinken. Ook binge drinken, 4 glazen in 2 uur, komt in Peel en Maas met 75 procent veel onder jongeren voor. T

Blackout
er vergelijking: regionaal ligt dit percentage volgens de meest recente ggd jeugdmonitor die eind vorig jaar verscheen op 39 procent en in Peel en Maas  op 51 procent. In het ggz-onderzoek geven veel jongeren bovendien aan een blackout te hebben gekregen, lichamelijk letsel te hebben opgelopen en/of agressief te zijn geworden door alcohol. Ongeveer 1 op de 7 jongeren geeft aan drugs te gebruiken tijdens een uitgaansavond.

Geschrokken
Burgemeester Wilma Delissen is geschrokken van de cijfers, ondanks de nuancering dat alleen uitgaande jeugd nu is ondervraagd. "Omdat nu zoveel kinderen aangeven dat hun ouders ervan weten, gaan we die eerder voorlichten." In Horst aan de Maas is deze voorlichting er al; in Venlo wordt volgende maand gestart.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →