Studentenhuizen in Maastricht voorzien van keurmerk

Print
Studentenhuizen in Maastricht voorzien van keurmerk

Afbeelding: iStock

Maastricht krijgt als eerste Nederlandse studentenstad een breed keurmerk voor studentenkamers.Het 'Prettig Wonen-keurmerk' moet het kaf van het koren scheiden en de brandveiligheid verbeteren.

Hangen er rookmelders en brandblussers in het studentenhuis? Staat de huurprijs wel in verhouding tot het gebodene en kloppen alle vergunningen wel? Als student is het vaak moeilijk hier zicht op te krijgen als je op zoek gaat naar een kamer, zeker als je die vanuit het buitenland moet zoeken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Om te laten zien dat kwaliteit van en leefbaarheid om studentenhuizen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, lanceren de Vereniging Verhuurders Woonruimten Maastricht (VVWM) en Stichting Studentenhuisvesting Maastricht (SSHM) in mei een ‘Prettig Wonenkeurmerk’. Zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties doen mee met dit initiatief, net als universiteit, hogeschool, gemeente, brandweer, studenten en buurten. 

Betrouwbaar
Maastricht is straks de enige studentenstad die met zo’n breed opgezet keurmerk werkt (in Nijmegen loopt een proef met een keurmerk op kleinere schaal). In steden met kamernood werkt het niet, legt voorzitter Huib van Gastel van VVWM uit. "Daar komen verhuurders weg met hoge huurprijzen. In Maastricht is veel meer aanbod, dus is het voor particuliere verhuurders belangrijk om jezelf als betrouwbaar in de markt te zetten. Als er voldoende eigenaren meedoen met het keurmerk, moeten de ‘boefjes’ uiteindelijk vanzelf overstag."

Brandweer
Het keurmerk is geen wondermiddel tegen overlast, zegt Van Gastel. Wel garandeert het keurmerk onder meer dat omwonenden de eigenaar kunnen aanspreken en dat er tweetalige huisregels gelden. Wanneer een verhuurder zich aanmeldt, volgt een uitgebreide controle, waarin het hele pand in kaart wordt gebracht. Handig is dat ook de brandweer zo een plattegrond krijgt, zodat die weet hoe het pand in elkaar zit en hoeveel bewoners er zijn. Tegenover de keurmerkkosten staat een korting op verzekeringen. 

11.000 kamers
Maastricht telt 11.000 studentenkamers. Bijna de helft wordt verhuurd door VVWM-leden en een kwart valt onder een van de drie woningcorporaties. De rest (28 procent) bestaat uit kleinschalige verhuur. In mei begint een proef met veertig panden, in oktober kunnen verhuurders zich aanmelden.