Rode kaartenregen in Limburgs amateurvoetbal

Print
Rode kaartenregen in Limburgs amateurvoetbal

Afbeelding: Ermindo Armino

Het ging er in het paasweekeinde niet vredelievend aan toe op de Limburgse amateurvelden. In diverse wedstrijden regende het rode kaarten en was de arbitrage de kop van Jut.

Uit onvrede met de scheidsrechterlijke beslissingen stapt Leveroy in het duel tegen RKMSV van het veld. 
Aanvoerder Joep Peeters: "De maat was vol. Door beslissingen van de arbitrage liep de irritatie bij onze ploeg hoog op." Bij Altweerderheide-Roggel trekt arbiter Heil drie keer rood binnen een minuut, waarna hij de wedstrijd moet staken. "Ik kreeg verschrikkelijke dingen naar mijn hoofd geslingerd. Van ernstige scheldwoorden tot zelfs bedreigingen."
 
Demouge rood
Ook bij UOW-Heer lopen de frustraties hoog op. Voormalige Roda JC-speler Frank Demouge, tegenwoordig spelend voor Heer, krijgt rood voor aanhoudend commentaar op de arbiter. De beschuldigende vinger van Heer-trainer Eric Marees wijst louter naar scheidsrechter Nelissen: "Door zijn zwakke en autoritaire manier van fluiten laat hij overal een brok frustratie achter."

Pleuris uitgebroken
Nog meer onverkwikkelijkheden. Nadat RKVB in blessuretijd de winnende treffer heeft gescoord tegen FC Oda breekt de pleuris uit. Drie spelers van Oda worden in het tumult met rood weggestuurd. Ook bij Wilhelmina-RPC en Reuver-Hegelsom (telkens twee keer rood) gaat het er heet aan toe. 

Richard Nieuwenhuizen
Ondanks alle fairplay-campagnes - ‘zonder respect geen voetbal’ - die de KNVB lanceerde nadat grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 werd doodgeslagen, is er op en langs de amateurvelden weinig veranderd. Het verbaast me steeds weer dat er nog jonge mensen te vinden zijn die hun vrije tijd opofferen om amateurwedstrijden te fluiten. Voor een habbekrats je elk weekeinde de huid vol laten schelden door gefrustreerde spelers, trainers en supporters: het heeft iets masochistisch. 

Ergernis
Dat er soms warrig en inconsequent wordt gefloten en dat teams zich daardoor benadeeld voelen: ook dat is een waarheid als een koe. De kwaliteit van het scheidsrechterskorps is op zijn zachtst gezegd wisselvallig. Met clubgrensrechters langs de lijn die sportiviteit lang niet altijd hoog in het vaandel dragen, is er bovendien sprake van een constante bron van ergernis. Het laat onverlet dat de acceptatiegrens bij spelers en trainers dusdanig laag is dat explosiegevaar voortdurend aanwezig is. Staan amateurvoetballers die de arbitrage als pispaaltje gebruiken ooit zelf voor de spiegel? De onvolmaaktheid waar ze zich op het onbeschofte af aan ergeren, is hun eigen onvolmaaktheid. 

Snipperdag
Zelfs in de hogere amateurklassen is het spelniveau vaak dermate bedroevend dat de acteurs van dienst er goed aan zouden doen om eerst bij zichzelf te rade te gaan in plaats van hun gifpijlen te richten op derden. Voetbal zou een feest moeten zijn, zeker bij de amateurs waar er behalve de eer weinig op het spel staat. Ordinair gescheld en geschop voerden afgelopen weekeinde de boventoon. De geest van Richard Nieuwenhuizen lijkt verder weg dan ooit. Het gezonde verstand zegt: tijd voor bezinning en relativering. Helaas neemt het gezonde verstand op zondagmiddag iets te vaak een snipperdag. 

Reageren? 

Patrick.delait@delimburger.nl