Limburg boerenprovincie met meeste stoppers en minste opvolgers

Print
Limburg boerenprovincie met meeste stoppers en minste opvolgers

Afbeelding: Istock

De provincie Limburg telt het hoogste percentage boeren dat plannen heeft om te stoppen. Tegelijkertijd is het ook de provincie met verhoudingsgewijs het minste aantal opvolgers binnen de agrarische sector.

Dat meldt AgriDirect uit Roggel, specialist in agrarisch marktonderzoek op basis van een inventarisatie van de toekomstplannen van agrarische ondernemers.

Bedrijfsopvolger
In Limburg heeft 8,1 procent van de boeren het voornemen om het bedrijf te beëindigen. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde dat op 6,8 procent ligt. In Limburg rekent 26,9 procent van de boeren erop dat een bedrijfsopvolger klaar staat. Landelijk ligt het percentage bedrijfsopvolgers op 35 procent.

Uitbreidingsplannen
AgriDirect signaleert verder dat de animo van Nederlandse land- en tuinbouwers om uit te breiden vorig jaar is afgenomen. In 2015 had 25,5 procent van de agrarische bedrijven nog uitbreidingsplannen. Afgelopen jaar was dat percentage gedaald naar 17 procent. De daling van het percentage uitbreidingsplannen was het grootst binnen de rundveehouderij; dat nam af van 32,5 procent naar 18,9 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →