Na circa 150 jaar mogelijk terugkeer Sint Jobmarkt

Print
Na circa 150 jaar mogelijk terugkeer Sint Jobmarkt

De Sint Jobmarkt moet onderdeel gaan worden van D’r Heëlesje Joarmaat. Afbeelding: Luc Lodder

De gidsen van de Pancratiuskerk in Heerlen werken aan de terugkeer van de Sint Jobmarkt, die eind negentiende eeuw voor het laatst werd gehouden.

Volgend jaar moet de Jobmarkt onderdeel uitmaken van D’r Heëlesje Joarmaat in de vorm van kraampjes met gezondheidsproducten, omdat Sint Job wordt aangeroepen tegen voornamelijk huidaandoeningen.

Veemarkt
“In het verleden was het een veemarkt, kermis en bedevaart tegelijk”, vertelt gids Ton Scheepers, die met collega’s rondleidingen verzorgt in de Pancratiuskerk en daarbij ook het beeld van Sint Job bespreekt. “Wij beginnen met een gezondheidsmarkt tijdens de Joarmaat. Slaat het aan, willen we op den duur zelfstandig gaan op de Jobs feestdag, 10 mei.”

1862
Scheepers weet niet precies wanneer de laatste Jobmarkt plaatsvond in Heerlen. “We hebben van de gemeente een poster gekregen, waarop staat vermeld dat de editie van 1862 werd verplaatst van zondag naar maandag. Toen was de markt er dus in ieder geval nog.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →