Freedom Ride: fietsen dwars door het oorlogsmuseum

Print
Freedom Ride: fietsen dwars door het oorlogsmuseum

Robert Gesink aan kop van de Freedom Ride 2016 Afbeelding: ANP/Vincent Jannink

Een fietstocht die dwars door het oorlogsmuseum in Overloon voert, over de start- en landingsbaan van de luchtmachtbasis Vredepeel gaat en een pauzemoment inlast op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

Dat is de Freedom Ride, die na de eerste editie in Gelderland vorig jaar, op Bevrijdingsdag in Noord- en Midden-Limburg wordt verreden. 

Prominent
Zo’n 1500 toertochtrijders leggen die dag onder politiebegeleiding, rijdend in een groot peloton, 110 kilometer af langs diverse plekken die in de Tweede Wereldoorlog een prominente rol speelden.

Onder de deelnemers bevinden zich profrenners van de TeamLottoNL-Jumbo-ploeg. Ook nemen zo’n twintig oud-profrenners deel, onder wie voormalig winnaars van de Tour de France Joop Zoetemelk en Jan Janssen. Verder fietsen oud-profrenner Mathieu Hermans en voormalig Olympisch kampioen Bart Brentjens mee.

Bekende Nederlanders
In de categorie Bekende Nederlanders verschijnen onder anderen Ronald Waterreus en Frits Barend aan de start. Verder doen veel oorlogsveteranen, militairen en poltiemensen mee. 

Een deel van de route volgt de al bestaande Liberation Route. Start- en finishlocatie is kasteel Aldenghoor in Haelen. Daar start die dag ook een tocht voor kinderen, die tien kilometer is.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →