Kritiek op monument voor slachtoffers misbruik kerk

Print
Kritiek op monument voor slachtoffers misbruik kerk

Afbeelding: ANP/Marten van Dijl

Het monument ‘De weg naar verzoening’ voor de slachtoffers van seksueel misbruik dat vrijdag om 15.00 uur in Roermond wordt onthuld, kan op voorhand al op forse kritiek rekenen.

Klokk, de organisatie die landelijk slachtoffers van misbruik van de kerk bijstaat, vindt het monument een ‘pijnlijke zaak’.

Verzoening
“Veel slachtoffers zijn nog lang niet toe aan verzoening met hun daders - zeker nadat zij in de onderzoeken van de laatste jaren opnieuw met de gruwelijkheden zijn geconfronteerd die de kerk hen heeft aangedaan”, zegt Guido Klabbers uit Nederweert, voorman van Klokk. Om die reden heeft hij een verzoek om mee te werken aan het Roermondse monument afgewezen.

Het monument is een initiatief en ontwerp van beeldend kunstenaar Pierre Habets uit Schinnen, die het in samenspraak met het bisdom Roermond en slachtoffergroepering Mea Culpa heeft gemaakt. "Het monument schrijft geschiedenis. Het markeert het eerste begin van een weg die verzoening nastreeft. Geef het misbruikte kind zijn kindheid terug, dat is de boodschap”, zegt Habets.

Parkje
Klabbers heeft daar geen boodschap aan. “Als er al zo nodig een monument voor verzoening moet komen, dan moet dat niet in een klein, bijna verscholen parkje als de Kartuis komen te staan, maar prominent vóór de kathedraal.”

Het monument wordt vrijdag ingezegend door vicaris-generaal Hub Schnackers van het bisdom Roermond.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen