Limburgse paardenwereld worstelt met besmettelijk rhinovirus

Print
Limburgse paardenwereld worstelt met besmettelijk rhinovirus

Afbeelding: iStock

Veulens door heel Limburg stierven de afgelopen weken als gevolg van het rhinovirus. De vraag is, moeten paardenfokkers transparanter zijn als het gaat over besmettingen met dit virus?

Moet er bijvoorbeeld een wettelijke meldingsplicht komen? Daar zijn de meningen vooralsnog over verdeeld.  

Desastreuze gevolgen
Monique Lamers uit Venray denkt nog dagelijks aan haar twee doodgeboren veulens. Haar paardenfokkerij werd de afgelopen weken getroffen door een uitbraak van een gevaarlijke variant van het rhinovirus, met desastreuze gevolgen voor de drachtige merries en hun kroost. "Het blijft verschrikkelijk, maar voor mij is het wel belangrijk dat er eindelijk iets in de paardenwereld verandert. Fokkers en bezitters moeten voortaan openheid betrachten als een paard besmet is geraakt met het rhinovirus. Alleen dan kun je het probleem goed aanpakken en voorkomen dat het zich snel verspreidt", vertelt de Venrayse. 

Belangen
Afgelopen paasweekend deed ze via Facebook een oproep tot meer openheid over de problematiek. "Velen houden hun mond dicht en houden dit geheim. De financiële belangen zijn te groot. Door dit gedrag worden echter anderen ook slachtoffer. Je bent zelf slachtoffer, maar heb de verantwoordelijkheid om niet nog meer mensen slachtoffer te laten worden van dit vreselijke virus!", zo schrijft ze.  

Lamers stelt dat juist doordat paardenhouders ervoor kiezen om een besmetting van het rhinovirus stil te houden, het heel moeilijk is om na te gaan hoe wijdverspreid de ziekte inmiddels is in Nederland. Het is overigens helemaal geen zeldzaam virus. Heel veel paarden hebben het, maar veruit het merendeel van de besmettingen is niet levensbedreigend. Vaak leidt een besmetting tot bijvoorbeeld verkoudheid of griep bij het dier.
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen