Limburgse paardenwereld worstelt met besmettelijk rhinovirus

© iStock

Veulens door heel Limburg stierven de afgelopen weken als gevolg van het rhinovirus. De vraag is, moeten paardenfokkers transparanter zijn als het gaat over besmettingen met dit virus?

Bram van der Heijden

Moet er bijvoorbeeld een wettelijke meldingsplicht komen? Daar zijn de meningen vooralsnog over verdeeld.

Desastreuze gevolgenMonique Lamers uit Venray denkt nog dagelijks aan haar twee doodgeboren veulens. Haar paardenfokkerij werd de afgelopen weken getroffen door een uitbraak van een gevaarlijke variant van het rhinovirus, met desastreuze gevolgen voor de drachtige merries en hun kroost. "Het blijft verschrikkelijk, maar voor mij is het wel belangrijk dat er eindelijk iets in de paardenwereld verandert. Fokkers en bezitters moeten voortaan openheid betrachten als een paard besmet is geraakt met het rhinovirus. Alleen dan kun je het probleem goed aanpakken en voorkomen dat het zich snel verspreidt", vertelt de Venrayse.

BelangenAfgelopen paasweekend deed ze via Facebook een oproep tot meer openheid over de problematiek. "Velen houden hun mond dicht en houden dit geheim. De financiële belangen zijn te groot. Door dit gedrag worden echter anderen ook slachtoffer. Je bent zelf slachtoffer, maar heb de verantwoordelijkheid om niet nog meer mensen slachtoffer te laten worden van dit vreselijke virus!", zo schrijft ze.

Lamers stelt dat juist doordat paardenhouders ervoor kiezen om een besmetting van het rhinovirus stil te houden, het heel moeilijk is om na te gaan hoe wijdverspreid de ziekte inmiddels is in Nederland. Het is overigens helemaal geen zeldzaam virus. Heel veel paarden hebben het, maar veruit het merendeel van de besmettingen is niet levensbedreigend. Vaak leidt een besmetting tot bijvoorbeeld verkoudheid of griep bij het dier.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee