Oude melkfabriek wordt omgebouwd tot wooncomplex voor studenten

De oude melkfabriek aan de Statensingel in Maastricht.

De oude melkfabriek aan de Statensingel in Maastricht.© Google Streetview

Een ontmantelde melkfabriek aan de Statensingel in Maastricht wordt waarschijnlijk verbouwd tot wooncomplex voor studenten.

Laurens Schellen

Het Maastrichtse vastgoedbedrijf Maes, eigenaar van het gemeentelijk monument uit 1929, heeft bij het stadsbestuur vergunning aangevraagd om in het gebouw 32 woonstudio’s onder te brengen. Michel Maes, samen met zijn broer Leon eigenaar-directeur van het vastgoedbedrijf, bevestigt de vergevorderde plannen.

Stijlvol monumentHet statige fabriekscomplex dateert uit 1929 en herbergt circa dertienhonderd vierkante meter vloeroppervlak. Volgens Maes leent het gebouw zich uitstekend als woonvoorziening voor studenten. "Het is een stijlvol monument met veel ruimte, een eigen parkeerterrein en het staat bovendien al heel lang leeg. In korte tijd is hier drie keer ingebroken en is bijna al het koperwerk gesloopt en gestolen. Leegstand leidt nou eenmaal altijd tot problemen", stelt de ondernemer.

Rondslingerende fietsenHij merkt nog op dat de (sinds kort bij studentenkamers standaard door de gemeente verplicht gestelde) fietsenberging inpandig wordt aangelegd. "Dat betekent dus geen rondslingerende fietsen in de buurt." Met de verbouwing van het fabriekspand is volgens Maes een investering van ongeveer een miljoen euro gemoeid.

FabriekIn een reactie laat gemeentewoordvoerster Chantal Kneepkens weten dat het stadsbestuur de vergunningsaanvraag momenteel toetst aan de (onlangs fors aangescherpte) gemeentelijke regelgeving. Met de nieuwe ontwikkelingen rond de melkfabriek zijn de oude plannen definitief van de baan. Zo’n anderhalf jaar geleden kondigde het vastgoedbedrijf in deze krant aan een kleinschalige productie- en verpakkingsfabriek voor ‘stadsdelicatessen’ en streekproducten in het gebouw onder te brengen, onder de naam Vieux Maestricht. "Maar het is ons intussen duidelijk geworden dat we die productie niet zelf ter hand moeten nemen. Want er zijn in de regio meer dan voldoende kleinschalige producenten in deze branche actief. Met hen gaan we nu nadrukkelijk en intensief samenwerking zoeken. Niet in de melkfabriek, maar in Wyck", zegt Maes.

Daarbij doelt hij op de nieuwe foodhall Wyck Bazaar, die het vastgoedbedrijf in eigen beheer heeft ontwikkeld. De start van het ambitieuze project is al diverse keren uitgesteld als gevolg van juridische procedures. Maar Maes verzekert dat de poorten in de loop van dit jaar opengaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee