Omwonenden rampflat Heerlen zijn troosteloze vlakte beu

Gerard Italiaander snapt niet waarom het al bijna een jaar braakliggende terrein niet onderhanden wordt genomen.

Gerard Italiaander snapt niet waarom het al bijna een jaar braakliggende terrein niet onderhanden wordt genomen.© De Limburger/Luc Lodder

Vandaag precies twee jaar geleden werd een appartementencomplex in Heerlen deels weggevaagd door een grote ontploffing, gevolg van de diefstal van een koperen gasleiding.

Rob Sporken

De beelden van het getroffen winkelcentrumpje aan de Van Weerden Poelmanstraat leken te zijn weggeplukt uit een gebombardeerde stad in het Midden-Oosten. Twee jaar later is de flat weg, maar ligt het terrein er nog steeds troosteloos bij; tot ergernis van bewoners.

DesolaatHet duurde ruim een jaar eer het op een ruïne ogende restant met de grond gelijk werd gemaakt. Tot groeiende frustratie van de omwonenden die door de aanblik in hun nachtmerrie van die verwoestende explosie bleven hangen. Inmiddels zijn we weer bijna twaalf maanden verder. Het zwaar beschadigde complex mag dan zijn verdwenen, de omgeving maakt nog steeds een desolate indruk. Om het braakliggende terrein staan hekken, het onkruid heeft vrij spel.

ParkeerterreinGerard Italiaander, bestuurslid van huurdersvereniging HTM, wijst vanaf het balkon naar de plek waar ooit een flat stond van vier hoog. "Het lijkt wel een getto.". Toegegeven, de vergelijking met een verwaarloosde achterbuurt is overdreven, maar de irritatie bij de bewoners is begrijpelijk. Maanden geleden werd bekend dat de plek zou worden ingericht als parkeerterrein. Sindsdien is er weinig veranderd. Italiaander: "Het terrein is geëgaliseerd en de randen zijn aangelegd. Meer is er niet gebeurd. We zijn nu twee jaar verder. De mensen hebben eerst lange tijd tegen een ontplofte flat moeten aankijken en hebben nu dit uitzicht. En niemand die me kan uitleggen waarom het zolang moet duren om een parkeerterrein aan te leggen."

VergunningPlus Vastgoed is samen met Wonen Zuid eigenaar van de grond. Volgens Freek van Loenen van Plus Vastgoed heeft de gemeente inmiddels ontheffing van het bestemmingsplan verleend waardoor kan worden begonnen met de aanleg van het - tijdelijke - parkeerterrein. De vergunning werd al in november verleend, zegt een woordvoerder van de gemeente: "Wel is het zo dat de gemeente om additionele informatie heeft verzocht. De aanvrager had wat tijd nodig om de gevraagde informatie te vergaren. Daarvoor is een keer uitstel verleend. Het kan zijn dat daardoor de indruk is ontstaan dat het lang geduurd heeft."

Nieuwe invullingDe vergunning is afgegeven voor een periode van tien jaar. Maar het is de bedoeling dat het terrein eerder een nieuwe invulling heeft gekregen. Wonen Zuid, Plus Vastgoed en de gemeente zijn daarover in gesprek. Voor de omwonenden is het vooral een opluchting dat de troosteloze vlakte nu eindelijk een facelift krijgt. Al geldt voor hen na twee jaar wachten: eerst zien, dan geloven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee