Klanten belastingadviseur riskeren naheffing door frauduleuze praktijken

© iStock

Vierhonderd klanten van een belastingconsulent uit Stein die een schikking heeft getroffen met justitie vanwege fraude, riskeren een naheffing.

Redactie

Hun 77-jarige adviseur weet met een boete en een werkstraf van 120 uur verdere vervolging te voorkomen. Hij betaalt 25.000 boete en moet nog eens een bedrag van 24.000 euro teruggeven dat hij met het gerommel verdiende. Maar 400 cliënten van de adviseur zijn nog niet van de fiscus af. Zij hebben van de belastinginspectie opdracht gekregen aftrekposten nader te onderbouwen. Het gaat om kosten die de afgelopen jaren zijn opgevoerd op hun aangifte inkomstenbelasting.

BonnetjesEen van hen is een inwoner van Stein die rekening houdt met een navordering van 15 mille. "Ik denk niet dat ik al die bonnetjes nog kan vinden", zegt de man, die steeds 35 euro betaalde voor het invullen van zijn aangifte. "Het was een halfuurtje werk. Als de adviseur kwam, was een aantal posten al ingevuld. Er stonden ook uitgaven op die ik niet had gedaan."

OnreglementairDe fiscus houdt er ook bij hem rekening mee dat de inzet van de consulent onreglementair was, zo blijkt uit de brief die hij van de fiscus kreeg. De consulent schortte na de huiszoeking zijn werkzaamheden als penningmeester van de Lokale Omroep Stein op. Voorzitter Rick Ummels weersprak later in het radioprogramma- Focus dat de consulent op non-actief was gesteld. Wel zou met hem zijn afgesproken dat hij een time-out zou nemen gedurende het onderzoek.

Vooraf ingevuldDe FIOD en de Belastingdienst meldden na de inval in Stein dat vooraf ingevulde verklaringen waren aangetroffen. Ummels zei dat het enkel ging om verklaringen van de omroep dat mensen er een bepaald aantal uren als vrijwilligers hadden gewerkt. Het OM laat weten dat er geen aanleiding was de omroep als verdachte te zien. Vrijwilligersverklaringen zouden uit naam van de omroep valselijk zijn opgemaakt maar daarvoor is onvoldoende bewijs, laat een woordvoerster van het OM weten. Over de zeven klanten die als verdachte in deze zaak zijn gehoord en de vierhonderd cliënten die mogelijk een navordering krijgen opgelegd, wil ze verder geen mededelingen doen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee