Fikse kou in Limburg, drukke nacht voor fruittelers

Nachtvorst in een fruitgaard.

Nachtvorst in een fruitgaard.© Archief ANP

Limburg heeft een koude nacht achter de rug. In delen van de provincie vroor het liefst vier graden.

De Redactie

In Noord-Limburg daalde de temperatuur afgelopen nacht volgens het KNMI tot -4. In het midden (-3,8) en het zuiden (-2,4) vroor het iets minder hard, maar dat is nog steeds uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar.

Oogst om zeepDe fikse nachtvorst betekende een drukke nacht voor veel Limburgse fruittelers. Om te voorkomen dat de bloesem zou bevriezen en dus hun oogst door de kou om zeep zou worden geholpen, moesten ze in de late uurtjes nog flink aan de slag. Bij sommige fruitsoorten kan dat door de bloesem nat te spuiten, zodat een dun laagje ijs bescherming vormt. Maar bij kersenbomen is dat geen optie en dus moesten Limburgse kersentelers met vuur aan de slag, zoals te zien is op onderstaand filmpje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

SchadeVoor veel fruitboeren is het nu nog lastig inschatten of hun gewassen schade hebben opgelopen. "Veel bomen zijn nu nog aan het herstellen", zegt Thomas Broex van De Fruitboer in Gronsveld. "We maken vanmiddag een ronde door het veld om te kijken wat de schade is."-9,2Op andere plekken in Nederland was het trouwens nog kouder; in de Achterhoek werd volgens Weeronline met -9,2 de laagste temperatuur gemeten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee