Fikse kou in Limburg, drukke nacht voor fruittelers

Print
Fikse kou in Limburg, drukke nacht voor fruittelers

Nachtvorst in een fruitgaard. Afbeelding: Archief ANP

Limburg heeft een koude nacht achter de rug. In delen van de provincie vroor het liefst vier graden.

In Noord-Limburg daalde de temperatuur afgelopen nacht volgens het KNMI tot -4. In het midden (-3,8) en het zuiden (-2,4) vroor het iets minder hard, maar dat is nog steeds uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar.

Oogst om zeep
De fikse nachtvorst betekende een drukke nacht voor veel Limburgse fruittelers. Om te voorkomen dat de bloesem zou bevriezen en dus hun oogst door de kou om zeep zou worden geholpen, moesten ze in de late uurtjes nog flink aan de slag. Bij sommige fruitsoorten kan dat door de bloesem nat te spuiten, zodat een dun laagje ijs bescherming vormt. Maar bij kersenbomen is dat geen optie en dus moesten Limburgse kersentelers met vuur aan de slag, zoals te zien is op onderstaand filmpje. 

Schade
Voor veel fruitboeren is het nu nog lastig inschatten of hun gewassen schade hebben opgelopen. "Veel bomen zijn nu nog aan het herstellen", zegt Thomas Broex van De Fruitboer in Gronsveld. "We maken vanmiddag een ronde door het veld om te kijken wat de schade is."

-9,2
Op andere plekken in Nederland was het trouwens nog kouder; in de Achterhoek werd volgens Weeronline met -9,2 de laagste temperatuur gemeten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →