Rampenoefening: na aanslag en treinbotsing nu ammoniaklek

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de tuin van abdij Rolduc in Kerkrade is donderdagochtend een grootschalige rampenoefening gehouden.

Nick Bruls

Tientallen zorgverleners uit het hele land zagen tijdens een symposium van de Limburgse Vereniging voor Intensieve Zorgverlening hoe schaatsers op een nagemaakte ijsbaan te maken kregen met een lekkende ammoniaktank. Die stof houdt het ijs koud. Hulpdiensten schoten te hulp, compleet met loeiende sirenes.

Opgeblazen busHet was voor de 23ste keer dat LVIZ een ramp in scène zette. In het verleden bootste de organisatie al eens een treinbotsing, een neergestort vliegtuig en een opgeblazen bus tijdens een aanslag in de Enci-groeve na.

LongbeschadigingNu waren nietsvermoedende schaatsers het slachtoffer. ‘Ammoniak’ (in werkelijkheid een onschuldige mix van waterdamp en co2-gas) ontsnapte uit de tank. “Hoe klein de kans ook is, het kan ’s winters op elk plein met een ijsbaan voorkomen”, zegt LVIZ-voorzitter Math Smeets. “Een gaatje van één bij één centimeter is al voldoende voor gewonden. Longbeschadiging is zo opgetreden. Het gebeurde onlangs nog ergens bij een visafslag.

Aan de oefening namen brandweer, politie, ambulance en LOTUS-medewerkers deel. Brandweerlieden hesen zich zelfs in speciale gifpakken om de situatie zo echt mogelijk te laten lijken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee