Rampenoefening: na aanslag en treinbotsing nu ammoniaklek

Print
In de tuin van abdij Rolduc in Kerkrade is donderdagochtend een grootschalige rampenoefening gehouden.

Tientallen zorgverleners uit het hele land zagen tijdens een symposium van de Limburgse Vereniging voor Intensieve Zorgverlening hoe schaatsers op een nagemaakte ijsbaan te maken kregen met een lekkende ammoniaktank. Die stof houdt het ijs koud. Hulpdiensten schoten te hulp, compleet met loeiende sirenes.

Opgeblazen bus
Het was voor de 23ste keer dat LVIZ een ramp in scène zette. In het verleden bootste de organisatie al eens een treinbotsing, een neergestort vliegtuig en een opgeblazen bus tijdens een aanslag in de Enci-groeve na.

Longbeschadiging
Nu waren nietsvermoedende schaatsers het slachtoffer. ‘Ammoniak’ (in werkelijkheid een onschuldige mix van waterdamp en co2-gas) ontsnapte uit de tank. “Hoe klein de kans ook is, het kan ’s winters op elk plein met een ijsbaan voorkomen”, zegt LVIZ-voorzitter Math Smeets. “Een gaatje van één bij één centimeter is al voldoende voor gewonden. Longbeschadiging is zo opgetreden. Het gebeurde onlangs nog ergens bij een visafslag.

Aan de oefening namen brandweer, politie, ambulance en LOTUS-medewerkers deel. Brandweerlieden hesen zich zelfs in speciale gifpakken om de situatie zo echt mogelijk te laten lijken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →