Fernando Ricksen op zijn intiemst in zijn 'Final Battle'

© Goffe Struiksma

Het terras van de Schotse voetbalkroeg in het Spaanse Benidorm staat op als Fernando Ricksen (40) stoeptegel voor stoeptegel voorbij schuifelt. Een applaus, hartstochtelijk en respectvol.

AD

De beelden zijn het van documentairemakers Vincent de Vries en Marcel van der Zee en regisseur Ronald Top, die op intieme wijze het intense leven van ALS-patiënt Fernando Ricksen vastlegden. "Er was één voorwaarde, en die kwam van Fernando zelf", zegt De Vries over de documentaire van een uur, die over een week op RTL7 wordt uitgezonden.

Gordijnen open"Hij wilde alles maar dan ook alles laten zien. Waar anderen de gordijnen dichttrekken gooide hij ze wagenwijd open. Heel heftig, maar hij wil ALS een gezicht geven." Van de momenten onder de douche en de onderzoeken in het ziekenhuis tot vriendin Viktoria die hem met een lepel voert. Of zijn tanden poetst. "Je ziet een lichaam afbrokkelen, maar de persoon zelf niet. Fernando gelooft nog altijd dat hij de eerste is die de ziekte kan overwinnen."

De Vries (43) maakte het boek Vechtlust, over het losbandige leven van de voormalige rechtsback van onder meer Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Ricksen werd vlak voor de presentie ervan keihard geconfronteerd met ALS, de spierziekte die vroeg of laat maar onvermijdelijk tot de dood leidt. Na het magazine Fernando volgt nu de film. Althans, die omschrijving dekt de lading van 'De Finale Strijd' nog het best.

DoodmoeFernando Ricksen zelf zal niet in den lande zijn, als de film over een week aan het Nederlandse volk wordt vertoond. Hij blijft in Spanje. Het lichaam is fragiel, en het klimaat is er voor hem beter. En de onvermijdelijke aandacht maakt hem doodmoe. De Vries en Van der Zee konden hun werk onder meer door crowdfunding doen, waarmee ze minimaal 20.000 euro ophaalden. "Fernando is van Glasgow Rangers, en wordt gehaat door Celtic-fans. En toch hebben we ontzettend veel steun uit die hoek gekregen. Dat toont het respect dat men in Schotland voor Fernando heeft."

Bij de commerciële zender waren ze vanaf het eerste moment enthousiast, en de programmadirectie vroeg zich even af of het gekozen kanaal - RTL7: meer voor mannen, knokfilms, darts, oude politieachtervolgingen en schunnige voetbalpraat aan een stamtafel - wel past bij de ernstige achtergrond van de documentaire.EerbetoonNu zijn er plannen om het werk in te dienen bij het filmfestival van Cannes. Dat is eind mei, terwijl een dodelijke ziekte als ALS vanaf de ene op de andere dag fataal kan toeslaan. De Vries weet het, en hoopt dat het persoonlijke verhaal uiteindelijk als een soort eerbetoon gaat dienen. Hij wordt even stil. "Alleen moeten ze dan op den duur de aftiteling aanpassen, zoals je dat vaker ziet."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee