Faillissementen gevreesd onder fruittelers na koude nacht

Fruittelers kunnen hun land besproeien om de oogst te beschermen.

Fruittelers kunnen hun land besproeien om de oogst te beschermen.© Archief ANP

Limburgse fruittelers hebben waarschijnlijk voor miljoenen euro's schade opgelopen door de vorst van afgelopen nacht.

Jimmy Leenders

Omdat niet alle boeren hun land hebben kunnen beregenen, wordt gevreesd voor een groot deel van met name de appel- en perenoogst. Bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) houden ze er zelfs rekening mee dat telers failliet gaan.

Somber"We maken ons zorgen, want dit ziet er niet goed uit", reageert Sjaak Walraven, voorzitter Limburg van de NFO. Een rondgang onder fruittelers in de provincie stemde hem behoorlijk somber. "Ik schat in dat van de appeloogst in het zuiden zo'n 80 procent is getroffen."

Geen waterVooral telers in het zuiden van de provincie lijken getroffen door de vorst. Appel- en perentelers kunnen hun bomen 's nachts natspuiten, zodat de bloesem gespaard blijft, maar in Zuid-Limburg gaat dat amper. "Het grondwater zit daar te diep, dus veel boeren komen daar niet bij", legt Walraven uit. Leidingwater gebruiken is vaak geen optie, want een flink perceel met appels moet in een koude nacht zo'n acht a negen uur aan een stuk worden besproeid. Bij bomen waar kersen of pruimen aan groeien is bevochtigen sowieso geen optie, daar moeten telers met vuurpotten aan de slag. "Maar ook die helpen niet meer als het te hard vriest", weet de voorzitter van de telersorganisatie.

Inkomen wegDe uitzonderlijk koude nacht kan volgens de NFO wel eens desastreuze gevolgen hebben. "Als een boer zijn oogst kwijt is, is ook zijn inkomen weg", zegt Walraven. Veel telers werden vorig jaar getroffen door hagel en hadden daarvoor te kampen met lage fruitprijzen vanwege een boycot door Rusland. "Ze hebben nauwelijks vet op de botten. Ik kan me voorstellen dat er boeren zijn die de gevolgen van deze nacht niet kunnen dragen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee