Protestactie

Print
Protestactie

Afbeelding: Archief Limburgs Dagblad

Om buiten te kunnen spelen hebben de kinderen uit het dorp een stukje grond voor de kerkhof geannexeerd en gebombardeerd tot knikkerplek. Maar dit blijkt uiteindelijk veel te klein te zijn. Daarom dringen ze bij de gemeente aan op een nieuw speelterrein met crossbaan. Lezer Jules Demandt stuurde ons deze foto door. Veel kinderen op de foto kent hij bij naam, maar hier en daar staat er nog een voor hem onbekende.

 In welk dorp vond deze protestactie plaats, en wie herkent de actievoerders op deze foto uit september 1979?

Klik hier voor een groter formaat van de foto.

Reacties kunt u sturen naar peter.devreede@delimburger.nl

Reacties:

Beste Peter,
De foto met protesterende kinderen is genomen in Munstergeleen. Ik sta zelf ook op de foto nl. links vooraan achter het bord (achter "wy"). Wat ik mij echter herinner is dat het verhaal achter het protest iets anders was. Er was op de hoek van de Meishagerstraat/Eekerstraat een zandbak voor de kinderen gemaakt waar wij altijd speelden en knikkerden. Echter op zeker moment werd deze door de gemeente volgezet met struiken en planten. In een kinderrijke buurt geen vriendelijk gebaar. Omdat we in die tijd heel veel buiten speelden hadden we (illegaal) een appelgaard aan de Goswijnstraat bezet. Ik dacht dat die van boer Jansen aan de Lichtenberg was. Daar hebben we hutten gebouwd en een crossbaan gemaakt. In diezelfde tijd de protestactie gedaan door in optocht naar de burgemeester van Munstergeleen te lopen. Hij was echter niet thuis (logisch want we waren naar zijn privéadres gelopen). Daarna naar het gemeentehuis. Een delegatie is toen naar binnen gegaan om hem te spreken. Het enige wat ik nog weet is dat de "bezetting" van de appelgaard daarna gedoogd werd en dat we daar uiteindelijk nog vele jaren lekker hebben kunnen ravotten.
Zo mijn herinnering als 10 jarige (denk ik).
Met vriendelijke groeten
Roel Kusters

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →