Topman justitie verdacht van ontucht met minderjarige

Wie de geschorste topman is, wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Wie de geschorste topman is, wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet zeggen.© ANP

Een hoge leidinggevende binnen het Openbaar Ministerie is geschorst omdat hij wordt verdacht van ontucht met een tiener. De man zou hebben betaald voor seks met een minderjarige van ongeveer 16 jaar oud.

Peter Winterman en Koen Voskuil

Wie de geschorste topman is, wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet zeggen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het OM in Amsterdam. De verdachte OM’er werkt niet in de hoofdstad, meldt een bron. Om die reden leidt het OM in Amsterdam het onderzoek. De topambtenaar blijft geschorst tot er een beslissing is genomen om hem al dan niet te vervolgen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit zal zijn.

Het gebeurt niet vaak dat een hooggeplaatste OM’er wordt verdacht van ontucht. In de periode 2012-2015 werd bij het OM geen enkele medewerker geschorst voor een zedendelict. Wel werden in die periode 117 OM’ers berispt of ontslagen nadat ze de fout in gingen door te frauderen, te stelen, gevoelige informatie te lekken of dronken op een zitting te verschijnen.

Valkenburgse zedenzaakDat een topman van het OM nu wordt verdacht van ontucht is opmerkelijk. Justitie maakt de laatste jaren actief jacht op mannen die betalen voor seks met een minderjarige. Zo eiste het OM celstraffen tot anderhalf jaar in de Valkenburgse zedenzaak, waarin een 16-jarig meisje werd gedwongen tot seks met tientallen mannen. "Deze zaken moeten ook een preventieve werking hebben”, zei advocaat-generaal Hans Pieters van het OM tijdens het hoger beroep. "Bij één klant minder is een minderjarige prostituee tenminste één keer minder misbruikt.”

Seks tegen betaling met een kind van 16 of 17 is strafbaar sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000. Daarbij maakt het niet uit of het vrijwillig of onder dwang gebeurt. Want minderjarigen zijn kwetsbaar, moeten beschermd worden en mogen niet aan de verleiding worden blootgesteld.

'Geen klassenjustitie'Het OM wil niet zeggen hoe oud de verdachte topambtenaar is, of waar hij vandaan komt. In andere strafrechtelijke onderzoeken worden die gegevens vaak wél openbaar gemaakt. "Het Parket-Generaal heeft ervoor gekozen vanuit het werkgeverschap van deze persoon dit bericht naar buiten te brengen", zegt een woordvoerder van het OM.

"In het belang van het onderzoek doen we verder geen mededelingen. Dat zouden we in deze fase ook niet hebben gedaan als het om een persoon ging die niet bij het OM werkte.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee