Wat is staatsgeheim aan de dood van de 8-jarige Sharleyne?

Sharleyne werd begin juni dood gevonden onderaan de flat in Hoogeveen.

Sharleyne werd begin juni dood gevonden onderaan de flat in Hoogeveen.© AD

Het Openbaar Ministerie heeft stukken uit het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van de 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen tot staatsgeheim bestempeld. Haar vader wil de stukken inzien en spreekt van machtsmisbruik.

Koen Voskuil

Sharleyne Remouchamps overleed in juni 2015 door een val van tien hoog uit een flatgebouw. Haar moeder, die de fatale nacht alleen met Sharleyne thuis was, werd aanvankelijk als verdachte bestempeld. Maar het Openbaar Ministerie trok die verdenking al na drie maanden in.

'Een verhoor en wat spo­ren­on­der­zoek. Dat was het. Waarom is de zaak zo snel stopgezet?”

Dat kan haar vader Victor Remouchamps niet verkroppen. Hij eist inzage in het volledige strafdossier. "Ik ben overtuigd dat het OM fouten heeft gemaakt. Die wil ik kunnen onderzoeken.” Sinds die fatale zomernacht in 2015 staat Victor Remouchamps in de vechtmodus. Hij staat op met de zaak en gaat ermee naar bed. Rouwverwerking? "Daar ben ik nog niet aan toegekomen. Ik sta nog zo middenin dit proces. Voor mij begint het nu pas.”Volgens Remouchamps heeft het Openbaar Ministerie nauwelijks onderzoek naar de zaak gedaan. "Een verhoor en wat sporenonderzoek. Dat was het. Terwijl haar moeder zich op haar zwijgrecht beriep. Waarom is de zaak zo snel stopgezet?”

KlimsporenRemouchamps, geholpen door advocate Liesbeth Poortman, liet contraonderzoek instellen door onder meer de bekende forensisch patholoog Frank van der Goot. Die concludeerde dat het blonde meisje met de felblauwe ogen nooit zelf op het balkon heeft kunnen klimmen. Klimsporen ontbraken.

Een eerste juridische overwinning behaalde Remouchamps eind vorige maand. Na een door hem ingestelde klachtprocedure besloot het Gerechtshof van Leeuwarden dat de moeder van Sharleyne alsnog moet worden vervolgd. Het Hof noemt het waarschijnlijk dat Sharleyne naar beneden is gegooid. Bovendien is er een redelijk vermoeden dat de moeder daarbij was betrokken. Het Landelijk Parket neemt de zaak daarom nu over.

Maar Remouchamps wil ook kunnen begrijpen waarom het OM in eerste instantie zo snel afhaakte. Via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) vroeg hij daarom het hele strafdossier op, inclusief de dagjournaals van de officier van justitie. Opmerkelijk genoeg verklaart het OM die journaals nu tot staatsgeheim, zelfs op het één na hoogste niveau.

MisbruikVolgens advocaat Sébas Diekstra, die de Wob-procedure Remouchamps voert, is dat uitzonderlijk. "Hoe kan het onderzoek naar de dood van een 8-jarig meisje de veiligheid van de staat raken? Ik heb dit nog nooit meegemaakt. We houden er rekening mee dat het OM het staatsgeheim misbruikt om eventuele fouten niet te hoeven erkennen.”

'Het lijkt erop dat het OM naar een machtsmiddel grijpt om elke discussie over die papieren te smoren'

"Heel eigenaardig.” Zo noemt ook dr. Gert-Jan Leenknegt, universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Tilburg University, het tot staatsgeheim bestempelen van de strafrechtelijke stukken. "Het lijkt erop dat het OM naar een machtsmiddel grijpt om elke discussie over die papieren te smoren.”Een voorlichtster van het Openbaar Ministerie Noord Nederland zegt dat er niets aan de hand is. "In de OM-journaals staan de aantekeningen van de officier van justitie. Die schrijft daar zijn bevindingen op. Die stukken worden altijd als staatsgeheim bestempeld. Waarom dat zo is? Dat kan ik u niet vertellen. In het belang van de rechtsgang geven we verder geen commentaar.''

Victor Remouchamps vindt die verklaring maar vreemd. Hij gaat in beroep tegen de beslissing de journaals niet af te geven. "Ze kunnen spartelen wat ze willen, maar ik weet dat ik aan het langste eind trek.”

VaderRemouchamps is niet de biologische vader van Sharleyne. Toen zij bijna 5 jaar oud was, heeft hij een dna-test gedaan, waaruit dat bleek. Wel heeft hij Sharleyne bij haar geboorte erkend. "Ik heb haar navelstreng doorgeknipt en altijd voor haar gezorgd. Voor mij is die dna-test maar een papiertje. Ze is mijn dochter.”

Informatie die in het belang van de staatsveiligheid niet mag uitlekken, wordt gerubriceerd als staatsgeheim. Er bestaan vier niveaus van rubricering, oplopend van departementaal vertrouwelijk (als de informatie schade kan toebrengen aan een ministerie), staatsgeheim confidentieel, staatsgeheim geheim, tot staatsgeheim zeer geheim. De laatste drie niveaus worden gegeven aan informatie die respectievelijk schade, ernstige of zeer ernstige schade aan de belangen van de staat of zijn bondgenoten kan toebrengen. De journaals van het OM Noord Nederland zijn bestempeld tot staatsgeheim geheim. Het één na zwaarste niveau (ernstige schade) dus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee