Franse kunstenaar na drie weken broeden 'vader' van tien kuikens

© ANP

De Franse kunstenaar Abraham Poincheval is in zijn missie geslaagd: de kippeneieren waar hij de afgelopen weken op broedde zijn uitgekomen. Via een livestream was vandaag de geboorte van de kuikens te zien.

AD

Poincheval bivakkeerde de afgelopen drie weken in een glazen kooi in het Parijse museum Palais de Tokyo. De 44-jarige Fransman zat op een speciale broedstoel en had zich in dekens gewikkeld. Hij hoopte dat hij met zijn eigen lichaamswarmte tien eieren kon laten uitkomen en dat is volgens het museum gelukt, meldde de instantie vandaag trots.De kuikens komen volgens een woordvoerster van het museum goed terecht. De donzige beestjes worden ondergebracht bij een boerderij in Normandië.

OeufDe performance-kunstenaar wist bij aanvang van zijn project Oeuf, het Franse woord voor ei, dat hij zo’n drie weken nodig zou hebben. In die tijd mocht hij slecht 30 minuten per dag van zijn broedstoel afkomen. "Het is zwaar voor hem geweest’’, zei de woordvoerster. "Hij heeft ook slapend op die eieren moeten zitten.’’Het was niet het eerste opmerkelijke project van Poincheval. Eerder dit jaar liet hij zich opsluiten in een leistenen rotsblok, terwijl hij in 2014 een dag in een uitgeholde beer leefde. Hij at toen insecten om de maag van het dier te verpersoonlijken. Ook bracht Poincheval ooit een week door op een twintig meter hoge paal boven een druk plein nabij het Parijse treinstation Gare du Nord.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee