Celstraffen voor rol bij drugslab Stevensbeek

© Foto: ANP/Lex van Lieshout

De rechter in Den Bosch heeft aan zes mannen celstraffen van drie maanden tot zes jaar uitgedeeld voor hun rol bij een groot drugslab.

Marco van Kampen

De politie trof het lab tijdens een inval in 2015 aan in een loods bij een boerderij in Stevensbeek. Een half jaar later werden zes verdachten opgepakt. Dat gebeurde in het kader van ‘Operatie Trefpunt’, een omvangrijk politie-onderzoek rondom het bedrijf ‘Party King’ in Best, dat gebruikt werd als centrum van een grootschalige handel in synthetische drugs. Onder meer een Venlonaar en een Tegelenaar werden toen in de kraag gevat op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab in Stevensbeek.

De rechtbank Brabant-Oost zag de 46-jarige Adje W. uit Tegelen als hoofdverdachte in deze zaak. Hij runde het lab, had munitie in bezit en was nauw betrokken bij het plan om de eigenaar van de loods van een vals huurcontract te voorzien. W. werd veroordeeld tot een celstraf van zes jaar.

Versleutelde berichtenDe 32-jarige Michael Y. uit Venlo moet vier jaar de gevangenis in. Hij speelde volgens de rechtbank een actieve rol in het productieproces. Daarnaast had hij wapens in bezit. Justitie vond in de woningen van W. en Y. speciale telefoons waarmee enkel versleutelde berichten konden worden verstuurd. Na het ontcijferen van die berichten bleek dat er met de betreffende telefoons veelvuldig werd gecommuniceerd over de handel en productie van harddrugs. Ook afgeluisterde gesprekken wezen daar op.

Verder kreeg een 46-jarige man uit Overloon drie jaar cel opgelegd, onder meer vanwege betrokkenheid bij het productieproces. Een 30-jarige man uit Venray kreeg zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, vanwege zijn rol bij de inrichting van het drugslab. Verder werden er celstraffen uitgedeeld aan een 24-jarige Rotterdammer (twee jaar, één voorwaardelijk) en de eigenaar van de loods (twaalf maanden cel, zes voorwaardelijk).

De zaak van een zevende verdachte, een 70-jarige Rotterdammer, is door de rechtbank aangehouden voor nader onderzoek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee