Mars voor wetenschap in Maastricht

© ANP

Geen wetenschap, geen bewijs, geen waarheid, geen democratie. Dat is het motto van een wereldwijde Mars voor de Wetenschap, de March for Science, die zaterdag ook in Maastricht wordt gelopen.

Merel Visscher

Het initiatief is gestart in Washington, in de Verenigde Staten, waar wetenschappelijk onderzoek met de komst van Trump en het tijdperk van ‘alternatieve feiten’ onder vuur ligt.

Geen protestbewegingDe March for Science is echter nadrukkelijk geen protestbeweging tegen een bepaalde partij, vertelt Nathalie Ummels, een van de initiatiefnemers namens de Universiteit Maastricht. "We vinden het wel belangrijk dat de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar waarde worden geschat, zodat beleidsmakers geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en burgers op hun beurt beleidsmakers weer ter verantwoording kunnen roepen.”

Wereldwijde actieWereldwijd zijn er naast Washington in totaal 517 plaatsen waar vertegenwoordigers van universiteiten, hogescholen, wetenschap en bedrijfsleven zaterdag de straat op gaan. In Nederland gebeurt dit naast Maastricht ook in Amsterdam. Rianne Letschert, rector van de Universiteit Maastricht, en Peter Verkoulen, directeur van de Brightlands Campus, zijn twee van de sprekers tijdens het evenement.

Mooiste kostuumTijdens de March for Science komt Mad Science proefjes doen en is er een stand waar kinderen hun eigen protestbord kunnen maken. Er is ook een prijsuitreiking voor het kind met het mooiste kostuum en degene met het meest originele bord. Het Continium in Kerkrade en met het Natuurhistorisch Museum verlenen eveneens hun medewerking.

De mars begint om 12.00 uur op Plein 1992 in Maastricht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee