Rabobank neemt maatregelen tegen plofkraken

Print
Rabobank neemt maatregelen tegen plofkraken

Het verwoeste pand aan de Weerscheut. Afbeelding: AD

De Rabobank neemt door het hele land veiligheidsmaatregelen om zo het gevaar bij plofkraken, waarbij pinautomaten worden opgeblazen, voor omwonenden terug te dringen. Landelijk steeg het aantal plofkraken in 2016 van 56 naar 79.

Eind maart vond in Limburg nog een plofkraak plaats bij de Rabobank in Ell. 

"We nemen maatregelen die criminelen moeten ontmoedigen en de schade na plofkraken beperken', staat in het persbericht. 'Daarbij letten we vooral op de veiligheid van omwonenden. Sommige geldautomaten kunnen daardoor per direct minder beschikbaar zijn'.

Constructie
De maatregelen kunnen per locatie verschillen. "Geldautomaten staan soms op zichzelf, maar bevinden zich vaak aan de buitenkant van een bankgebouw of ze zijn ingebouwd in een ander pand’’, zegt Erik Kwakkel, hoofd Operations Betalingsverkeer bij Rabobank. "Als het nodig is onderzoeken we opnieuw de constructie van het pand, luisteren naar de zorgen van omwonenden en bekijken ook hoeveel een automaat ’s nachts wordt gebruikt. Afhankelijk van de situatie nemen we maatregelen.’’

Explosieven
Op 9 maart waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Banken al voor de toename van plofkraken. In 2015 waren er 56 plofkraken gepleegd in het hele land, in 2016 was dat gestegen naar 79. "De aanpak van plofkraken verdient de hoogste prioriteit'', zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Alle banken nemen maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Maar de Rabobank neemt nu extra stappen.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →