Ajax herrijst en bereikt na thriller de halve finale

© ANP

Ajax is er donderdagavond dankzij een regelrecht spectaculair einde in geslaagd de halve finale van de Europa League te bereiken. Schalke 04 poetste de 2-0 nederlaag van vorige week in negentig minuten weg, leek het in de verlenging te beslissen, maar Viergever en Younes brachten verlossing voor Ajax: 3-2.

Dolf van Aert

Schalke begon een heel stuk sterker dan vorige week en na een eerste kans van Leon Goretzka was het Max Meyer die - na nog geen twee minuten - de paal raakte met een bekeken schot. Ajax kwam daarna beter in de wedstrijd; Hakim Ziyech tekende met een vrije trap in de handen van keeper Ralf Fährmann voor de eerste Amsterdamse kans.

OmhaalDe tweede mogelijkheid kwam halverwege de eerste helft van de voet van Nick Viergever, die het uit een corner met een omhaal probeerde. Vanaf dat moment nam Ajax het heft stevig in handen - de 0-1 van Bertrand Traoré werd nog afgekeurd wegens buitenspel - maar het verzuimde door te drukken. Uiteindelijk was de grootste kans nog voor de thuisploeg, toen Goretzka de bal teruglegde op Meyer, die hoog over schoot.

Na rust was een vrije trap van Lasse Schöne het eerste wapenfeit, maar daarna ging het in een paar minuten tijd helemaal mis voor de ploeg van Peter Bosz. Uit een counter na drie opeenvolgende Ajax-corners kregen de Amsterdammers via Goretzka al een eerste tik, een paar minuten later deelde Guido Burgstaller een regelrechte beuk uit: 2-0. Daarmee hadden de Duitsers de nederlaag uit de heenwedstrijd binnen no-time weggepoetst en zichzelf nieuwe hoop verschaft.

Rood VeltmanNiet veel later kwam Ajax goed weg bij een kopbal net naast van Benedikt Höwedes, wat voor Ajax het sein leek om zich weer te melden in de wedstrijd. Tot grote kansen leidde dat evenwel niet. Het bleef bij 2-0, maar met nog tien minuten te gaan leek Joël Veltman onbedoeld voor de indirecte beslissing te zorgen door zijn tweede - en niet al te snuggere - gele kaart te pakken.

Met tien man hield Ajax stand tot de verlenging, ondanks een late kans voor Schalke-invaller Klaas-Jan Huntelaar. Maar in die verlenging kreeg het alsnog de knock-out, zo leek het. Na een voorzet van Sead Kolasinac kopte Daniel Caligiuri de 3-0 binnen en leek hij de tweestrijd te beslissen. Uit een scrimmage werkte Viergever de bal tien minuten voor het einde echter binnen. En daarna kon ook nog Younes het net vinden, waardoor Ajax zich alsnog plaatste voor de halve finale.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee