Bewoners binnenstad Maastricht snakken naar meer politiecamera's

Print
Bewoners binnenstad Maastricht snakken naar meer politiecamera's

Foto: Istock

In het centrum van Maastricht zijn al meer dan 100 vaste politiecamera’s operationeel. Maar in het Boschstraatkwartier verlangen inwoners snelle uitbreiding van het netwerk.

Er moeten zo snel mogelijk extra politiecamera’s, verlichting en andere veiligheidsvoorzieningen komen rond het Bassin en het terrein achter het Landbouwbelang in het Boschstraatkwartier. Die plekken in de Maastrichtse binnenstad zijn vooral ’s nachts het domein van onder meer drugsrunners en hun klandizie en zorgen om die reden voor veel overlast in de buurt.

"Als centrumbewoners maken we ons ernstige zorgen. Daar gebeurt veel dat het daglicht niet kan verdragen. En we hebben hier al problemen genoeg", zegt voorzitter Carol Berghmans van buurtorganisatie BBoost. 

Rust
Na een periode van relatieve rust gaat de centrumwijk opnieuw gebukt onder overlast van jeugdige drugsrunners van vooral Marokkaanse origine. Het gebied aan de achterzijde van het Landbouwbelang en de - onverlichte - onderdoorgangen van de gewelfbruggetjes van het Bassin fungeren volgens Berghmans al enige tijd als ‘broedplaats’ van duistere praktijken en criminele activiteiten. Reden waarom het buurtplatform nu met nadruk pleit voor de inzet van extra politiecamera’s en het aanbrengen van verlichting onder de Bassinbruggen. 

Vast staat dat het gebied tegenwoordig almaar drukker bezocht wordt met de vestiging van twee bioscopen (Lumière en Pathé) en popcentrum De Muziekgieterij, dat binnenkort fors wordt uitgebreid. Burgemeester Annemarie Penn–te Strake gaf eerder deze week tijdens een informatiebijeenkomst over het gemeentelijk cameratoezicht te kennen dat stadsbestuur en politie plaatsing van camera’s op de genoemde locaties in het Boschstraatkwartier serieus onderzoeken.

105
Op dit moment zijn er in de binnenstad 105 politiecamera’s operationeel, zo blijkt uit een rapportage van Penn aan de gemeenteraad. De videobeelden blijken frequent door de politie te worden gebruikt, zowel bij aanhoudingen als registraties. Afgelopen jaar was dat bijna driehonderd keer het geval. 

Door een wetswijziging is de gemeente voortaan ook verantwoordelijk voor mobiel cameratoezicht. Daarvoor moet wel eerst de plaatselijke regelgeving (APV) worden aangepast. Volgende maand neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Voordeel van mobiele politiecamera’s is dat ze, na toestemming van de burgemeester, snel kunnen worden ingezet bij zich verplaatsende criminaliteit, vandalisme en overlast.