Politie grijpt in na uit de hand gelopen examenstunt

Print
Politie grijpt in na uit de hand gelopen examenstunt

Foto: Istock

Een examenstunt op het RSG Lingecollege in Tiel is volledig uit de hand gelopen en daarna afgeblazen. Er werd met eieren, stenen en vuurwerk gegooid. Ook is een docent in zijn gezicht geslagen en liep een leerling een snijwond op.

"Het was ineens oorlog binnen", zegt een leerling op straat. Daar probeert de politie met man en macht orde te creëren in de chaos. Met hordes fietsen scholieren weg van hun scholen.

Verschillende groepjes jongeren die zich ophouden rond de Heiligestraat vertellen een zelfde verhaal: leerlingen van de Teisterbantlaan - de RSG-locatie voor VMBO - kwamen in de eerste pauze rond 10.00 uur op bezoek met verkeerde intenties. Daarbij is gegooid met stenen, vuurwerk, eieren en meel.

Kliko's
In de school en op het plein probeerden leraren de orde te herstellen. Tevergeefs. Een docent werd in zijn gezicht geslagen, in de school werd met kliko's gegooid en daarbij sneuvelden ruiten. Een leerling liep daarbij een snijwond op.

Een andere leerling zou door de hoeveelheid meel waarmee is gegooid van de trap zijn gevallen. Zij zou daarna naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Zombies
Het had zo mooi moeten worden. Achter de stunt zat een verhaal van een virus, geïnfecteerde leerlingen en zombies. In een verduisterde school met quarantaines, ruimtes vol rook en escaperooms was het doel overleving. Leerlingen konden zichzelf uit de chaos bevrijden door rond het middaguur een stormbaan op het sportveld te nemen. Zover kwam het echter niet. 

Tot grote spijt van de stuntcommissie. Matthys Zanen trok maanden lang de kar en kan zijn teleurstelling niet verbergen: "We wilden hier echt iets moois van maken en dat is verpest door een klein groepje leerlingen. Van buitenaf maar volgens mij zijn er ook van onze eigen school leerlingen betrokken."

Goed georganiseerd
Rob Knoben, afdelingshoofd van Havo 4 en 5, is teleurgesteld. "We hebben het hele verdere programma geschrapt omdat het niet meer verantwoord was om door te gaan. Ontzettend zonde. Je gunt examenleerlingen een mooie stunt als afsluiter en ze zijn hier maanden mee bezig geweest. Het was echt goed georganiseerd, hen valt niets te verwijten. Het is spijtig dat dit feest van buitenaf zo is verstoord."