TV-show belooft grote doorbraak in zaak Maddie

Print
TV-show belooft grote doorbraak in zaak Maddie

Madeleine McCann op een foto die gemaakt werd op de dag dat ze verdween. Foto: AFP

Een Australische tv-show belooft een grote doorbraak rond de verdwijning van Madeleine McCann. De bewijzen zullen echter pas na de uitzending van komende zondag aan de politie worden overhandigd. De programmamakers van Channel 7 krijgen stevige kritiek.

In een veertig seconden durende aankondiging komt Goncalo Amaral aan het woord. De Portugese politie-inspecteur leidde het eerste onderzoek naar het vermiste meisje, maar werd na kritiek op Britse speurders van de zaak gehaald. Hij schreef in 2008 het boek 'Het verboden onderzoek', waarin hij beweert dat Maddie per ongeluk is omgekomen en dat Gerry en Kate McCann het lijkje van hun dochter lieten verdwijnen.

Afgelegen plek
Ook Pat Brown mag haar zegje doen. De misdaadexpert gelooft evenmin in een ontvoering van Maddie. "Ik denk dat het lijkje naar een afgelegen plek is gebracht, waar het nooit wordt gevonden. Het heeft geen zin om zo veel geld uit te geven, want niets zal dit kind weer levend maken", liet ze vorige maand optekenen.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

"Als de uitzending nieuwe geloofwaardige elementen bevat, moet de politie daar natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte worden gebracht", verklaarde een woordvoerder van de McCanns. Maar daar knelt de zaak, vrezen velen. Het regent reacties op sociale media. "Er zal helemaal niets worden geopenbaard, dit is gewoon een poging om de kijkcijfers omhoog te jagen", klinkt het.

Of: "Wreed om zo met emoties te spelen. Informeer tenminste de ouders op voorhand als er nieuwe onthullingen zijn." Sommigen denken dat de informatie juist geheim wordt gehouden, omdat de McCanns anders de uitzending zouden proberen tegen te houden.

In blinde paniek
Drie dagen geleden heeft een toenmalige nanny voor het eerst publiekelijk haar versie van het verhaal gegeven. Ze lette af en toe op het meisje, maar wil verder anoniem blijven. "Het beeld van haar ouders Kate en Gerry die in blinde paniek alles probeerden om haar terug te vinden, achtervolgt me nog altijd", klonk het in de Britse krant Daily Mirror.

Madeleine verdween op de avond van 3 mei 2007 uit haar bedje in een vakantieflat in het Portugese Praia da Luz. Haar ouders waren op dat moment aan het dineren met vrienden in een restaurant 50 meter verderop. Toen Kate rond 22:00 uur ging checken of alles oké was met haar kinderen, ontdekte ze dat haar dochter weg was. "Ze huilde en riep de hele tijd: 'ze hebben haar meegenomen'."