Nieuw evenement: Houthakken op Oktoberfeest Sittard

Print
Nieuw evenement: Houthakken op Oktoberfeest Sittard

Foto: iStock

Het Oktoberfeest in Sittard krijgt er dit keer een evenement naast: het Benelux Kampioenschap STIHL Timbersports, ofwel het kampioenschap houthakken.

Het gaat om een sport die in 2001 vanuit Amerika naar hier is overgewaaid. Deelnemers gaan daarbij houtblokken te lijf met hakbijlen en motorzagen.

Boom
Onderdelen zijn een het zagen van een plank van een bepaalde dikte (‘hot saw’), het zo snel mogelijk vellen van een boom (‘standing block chop’), en het doorhakken van een stuk hout op hoogte, staande op een in de boomstam aangebracht plankje (‘springboard’). 

Het Benelux Kampioenschap vorig jaar in Stuttgart trok zo’n dertienduizend toeschouwers in twee dagen. De verwachting is dat duizenden liefhebbers naar het Oktoberfeest gaan komen om Timbersports te bezoeken.

Kwalificatie
Naast het Benelux Kampioenschap op 14 oktober wordt een dag later in Sittard een kwalificatiewedstrijd gehouden: de Timbersports European Trophy Qualifier, die voor het eerst plaatsvindt.

De kaartverkoop voor het dertiende Oktoberfeest in Sittard is vrijdagmiddag gestart. Op het programma staan deze keer onder meer KLUBBB3, Marianne Rosenberg, Cat Ballou, Frans Bauer, Markus Wolfahrt en Sumpfkröten.