‘Kerkmensen alleen betrouwbaar zonder dubbel leven’

Print
‘Kerkmensen alleen betrouwbaar zonder dubbel leven’

Foto: Laurens Eggen

Het nieuwe monument ‘De weg naar verzoening’ moet er niet alleen zijn om de slachtoffers van misbruik in de kerk te steunen, maar ook om de kerk zelf blijvend te waarschuwen. De kerk kan namelijk alleen de kerk van Christus zijn, als haar mensen betrouwbaar zijn en geen dubbel leven leiden.

Die boodschap gaf vicaris-generaal Hub Schnackers van het bisdom Roermond vrijdagmiddag zijn gehoor mee bij in de inzegening van het monument in stadspark De Kartuis.

Verzoening
Het in brons gegoten monument, een ontwerp van kunstenaar Pierre Habets, is een symbool dat het streven naar verzoening van slachtoffers én daders uitdrukt.

“Het mag uit mijn mond misschien wat merkwaardig klinken, als ik mijn dank uitspreek aan de mensen die het misbruikverleden van leden van de kerk hebben aangekaart”, zei Schnackers.

Niet meer wegkijken
“Maar wil de kerk waarachtig zijn, dan dient ze dit verleden onder ogen te zien. Ze mag hiervan niet meer wegkijken en menen haar instituut te moeten beschermen. Mensen van de kerk moeten herkend worden als mensen die het voorbeeld geven. In een wereld van groot misbruik en huiselijk geweld, moeten juist zij op een geloofwaardige wijze dit misbruik kunnen aanklagen en zelf ook plekken van veiligheid scheppen. Dat is de taak van de kerk. En dat kan ze in de toekomst alleen waar maken, als ze zich bewust is van haar eigen verleden en onvolmaaktheid.”

Behalve Schnackers hielden ook Bert Smeets van slachtoffergroep Mea Culpa Smeets en kunstenaar Habets een toespraak.