Weert wil fors investeren in culturele experimenten

Print
Weert wil fors investeren in culturele experimenten

Poppodium Bosuil in Weert Foto: Harry Heuts

Weert wil meer ruimte geven aan culturele experimenten. De komende drie jaar komt er onder andere een popcoördinator, een stadslab en een expositie- en atelierplan.

Eén persoon moet alle deze culturele initiatieven coördineren en met elkaar verbinden: een cultuur-coördinator. Dit is althans het streven van de Weerter cultuurwethouder Geert Gabriëls. De gemeenteraad moet met deze ‘Routeplanner cultuur 2017-2020’ nog akkoord gaan, ook omdat het vanaf volgend jaar 130.000 euro per jaar kost.

Jongeren behouden
„Hoe kunnen we jongeren behouden? Hoe kunnen we de stad verlevendigen? Dat kan naast de bestaande culturele activiteiten met een ander cultureel aanbod”, zegt Gabriëls, die daar tal van ideeën voor heeft. Deze driejarige experimenteerperiode - 2018, 2019, 2020 - moet er voor zorgen dat  Weert na 2020 ook kans maakt op een deel van de subsidies die Rijk en provincie elke vier jaar verdelen. Culturele producties in Limburg krijgen jaarlijks 22 miljoen euro subsidie. Zoals Theater het Laagland, Cultura Nova, het Zomerparkfeest en het Limburg Festival. Maar Weert krijgt hier niks van. En dat moet veranderen vindt Gabriëls.