'De trein reed dwars over mijn benen. Ik dacht nu ga ik dood'

Print
'De trein reed dwars over mijn benen. Ik dacht nu ga ik dood'

Afbeelding: Andreas Bretz

Op het station vanwaar ik elke dag naar m’n werk reis, passeert regelmatig een intercity met hoge snelheid. Op het perron is met een witte lijn aangegeven waar je veilig kunt staan.

De laatste maanden komt regelmatig de gedachte in me op dat alle problemen in mijn leven in één keer voorbij zijn als ik wél over de witte lijn zou gaan. Voor velen misschien een gruwelijk idee, maar voor mij een rustgevende gedachte. 

Er is altijd een beschikbare uitweg.’ O p 12 november 1999 laat Viktor Staudt zich daadwerkelijk voor de passerende trein vallen. Hij is 31 jaar, heeft een normale relatie met zijn ouders en broer, een goede baan, vrienden, is intelligent, heeft een afgetraind lijf, maar een ‘zieke geest’. Vooral als hij sociaal contact met mensen moet maken, krijgt hij zware paniekaanvallen. Dan breekt het zweet hem aan alle kanten uit, dan wil hij vluchten, bang dat mensen zijn transpiratievlekken zien. 

"De trein reed dwars over mijn benen. Ik heb daarna, liggend tussen de rails, nog mijn bril afgezet. Toen zakte ik weg en ik dacht: gelukkig, nu ga ik dood."

Tegen het einde van de lagere school is hij plotseling gaan stotteren. Rond die tijd is hij ook begonnen met het spelen van een rol, een soort alter ego.

Zijn fysieke minderwaardigheidscomplex als ‘smal, tenger ventje’ probeert hij te compenseren met urenlange trainingen in de sportschool. Hij heeft applaus nodig om zijn diepgewortelde negatieve zelfbeeld te onderdrukken. Buiten de deur probeert hij sympathiek en avontuurlijk over te komen. Thuis kan hij zichzelf zijn, maar daar wordt hij ‘gewurgd’ door een intens gevoel van eenzaamheid en innerlijke leegte. Is hij wel goed genoeg, accepteert men hem wel, wat heeft hij de wereld te bieden? Viktor krijgt steeds meer angst voor zijn eigen angsten. Hij zoekt hulp, bij artsen en op internet. De term borderline valt. ‘Borderline is het psychologische equivalent van een derdegraadsverbranding. 

 

 

Lees het complete artikel in het Horizon katern van zaterdag 22 april

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Heb jij hulp nodig?
Heb je na het lezen hulp nodig, bel dan je huisarts of de suïcide hulplijn 0900-0113. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →