Peperdure handtas in beslag genomen op vliegveld Eindhoven

© HBVL

De handtas van een Belgische vrouw is in beslag genomen op de luchthaven in Eindhoven. Volgens justitie is de handtas een wapen. De vrouw kreeg een boete van 325 euro.

Sam Reyntjens

De handtassen van de Britse ontwerper Alexander McQueen zijn peperduur. Ze kunnen je bovendien ook nog eens in lastig vaarwater brengen, ondervond de Antwerpse Sara De Almeida (40) vorige maand op de luchthaven in Eindhoven.

De clutch, een soort uit de kluiten gewassen portemonnee die zij bij zich had, was uitgerust met een sluiting die eruitziet als een boksbeugel. Zo worden de handtassen ook aangeprezen op de website van de ontwerper.

“Ik zie dat gewoon als een handtas, helemaal niet als een wapen”, zegt De Almeida. De Nederlandse Koninklijke Marechaussee dacht er anders over. De handtas werd in beslag genomen, net voor de vlucht van de Belgische dame naar Ibiza zou vertrekken.

Boete of procesOok bij terugkomst kreeg De Almeida haar handtas niet terug. “Ik heb wel een brief gekregen waar in te lezen staat dat ik een boete moet betalen”, vertelt ze. Die boete bedraagt 325 euro en werd door het parket in Nederland opgelegd wegens inbreuken op de wapenwet.

“Als de handtas van mevrouw door ons als een wapen wordt beschouwd, krijgt ze die niet terug”, zegt Janice Kramer van het parket in Oost-Brabant daarover. “Als ze de boete niet betaalt, moet ze voor de rechtbank verschijnen.”