Tienduizenden wetenschappers wereldwijd de straat op

Print
Tienduizenden wetenschappers wereldwijd de straat op

Ook in Amsterdam werd actie gevoerd. Afbeelding: ANP/Robin Utrecht

Zo'n 37.000 wetenschappers en sympathisanten hebben zaterdag in zeshonderd steden wereldwijd gedemonstreerd voor de wetenschap in de March for Science.

Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Washington en New York
In Washington en New York waren de grootste demonstraties om het belang van de wetenschap te vieren. Ook in andere Amerikaanse steden en landen als Nederland en Duitsland gingen mensen de straat op.

Klimaatverandering
De organisatoren van de actie willen de 'cruciale rol die wetenschap speelt in onze democratie' benadrukken. "Het is belangrijk de regering te laten zien dat we feiten belangrijk vinden", zei een 24-jarige actievoerder. Hij maakte deel uit van een groep van tweeduizend mensen die zich in de binnenstad van Washington verzamelden om zogeheten teach-ins te geven over zaken als klimaatverandering, waterkwaliteit en duurzaam voedsel.

Trump
Hoewel de deelnemers zeggen niet gebonden te zijn aan een politieke partij, wordt de actie gezien als een protest tegen de plannen van president Donald Trump. Hij wil onder meer het mes zetten in federale onderzoeksbudgetten. Ook heeft hij een aantal milieubeschermende maatregelen teruggedraaid. Trump reageerde met een verklaring. "We moeten het milieu beschermen zonder dat we schade toebrengen aan de werkende gezinnen in Amerika."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →