Fransen naar stembus in zeldzaam spannende verkiezing

Een stembureau in Straatsburg.

Een stembureau in Straatsburg.© AFP/Frederick Florin

Zo'n 47 miljoen Fransen zijn opgeroepen om hun stem uit te brengen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

ANP

De Fransen kunnen kiezen uit elf kandidaten. De tweede ronde met twee kandidaten volgt op 7 mei.

Le PenDe grootste kanshebbers om de socialistische president François Hollande op te volgen zijn sociaal-liberaal Emmanuel Macron, nationalist Marine Le Pen, conservatief François Fillon en de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon. Socialist Benoît Hamon, een partijgenoot van Hollande, staat in de peilingen op grote achterstand.

60.000 agentenDe meeste Franse kiezers hebben tot 19:00 uur de tijd een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. Bijna 60.000 politieagenten en militairen staan paraat bij de stembusgang.

ExitpollKort na het sluiten van de stembureaus worden de eerste exitpolls verwacht, maar als de verschillen klein zijn kan het nog uren duren voordat bekend is welke twee kandidaten doorgaan naar de tweede ronde. Met uitzondering van informatie over de opkomst, mogen er voor het sluiten van de stembureaus geen voorlopige resultaten naar buiten worden gebracht. Op het overtreden van dat verbod staat een boete van 75.000 euro.

28,5 procentTot 12.00 uur had 28,5 procent van de stemgerechtigden de moeite genomen een stem uit te brengen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vijf jaar geleden was in de eerste ronde tot het middaguur 28,3 procent naar een stemlokaal gegaan. Aan het eind van de stembusgang in 2012 was de opkomst 79,5 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee