Fransen naar stembus in zeldzaam spannende verkiezing

Print
Fransen naar stembus in zeldzaam spannende verkiezing

Een stembureau in Straatsburg. Afbeelding: AFP/Frederick Florin

Zo'n 47 miljoen Fransen zijn opgeroepen om hun stem uit te brengen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

De Fransen kunnen kiezen uit elf kandidaten. De tweede ronde met twee kandidaten volgt op 7 mei.

Le Pen
De grootste kanshebbers om de socialistische president François Hollande op te volgen zijn sociaal-liberaal Emmanuel Macron, nationalist Marine Le Pen, conservatief François Fillon en de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon. Socialist Benoît Hamon, een partijgenoot van Hollande, staat in de peilingen op grote achterstand.

60.000 agenten
De meeste Franse kiezers hebben tot 19:00 uur de tijd een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. Bijna 60.000 politieagenten en militairen staan paraat bij de stembusgang.

Exitpoll
Kort na het sluiten van de stembureaus worden de eerste exitpolls verwacht, maar als de verschillen klein zijn kan het nog uren duren voordat bekend is welke twee kandidaten doorgaan naar de tweede ronde. Met uitzondering van informatie over de opkomst, mogen er voor het sluiten van de stembureaus geen voorlopige resultaten naar buiten worden gebracht. Op het overtreden van dat verbod staat een boete van 75.000 euro.

28,5 procent
Tot 12.00 uur had 28,5 procent van de stemgerechtigden de moeite genomen een stem uit te brengen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vijf jaar geleden was in de eerste ronde tot het middaguur 28,3 procent naar een stemlokaal gegaan. Aan het eind van de stembusgang in 2012 was de opkomst 79,5 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →