Exitpolls: Macron en Le Pen naar tweede ronde

© AFP/Joel Saget

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National staan in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegenover elkaar.

Redactie

De twee kandidaten kregen de meeste stemmen tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op zondag. Dat blijkt zondag uit de exitpolls waar Franse media over publiceren.

MacronVolgens de peiling van Elabe heeft Macron 23,7 procent van de stemmen gekregen en Le Pen 22 procent. De twee andere kandidaten die vooraf hoog in de peilingen stonden waren de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief François Fillon. Zij kregen volgens Elabe ieder 19,5 procent van de stemmen.

Sommige prognoses geven een iets ander beeld. Zo gaan Macron en Le Pen volgens de peiling van Kantar waar de zender TF1 over bericht nek-aan-nek en hebben zij beiden 23 procent van de stemmen gekregen.

HervromingenDe pro-Europese Macron (39) is minister van Economische Zaken geweest onder de huidige president François Hollande. Hij presenteert zich als een onafhankelijke kandidaat voor het politieke midden. Macron en zijn partij En Marche! willen drastische economische hervormingen voor Frankrijk.

Le Pen (48) is juist eurosceptisch. Haar rechts-populistische partij wil een losser samenwerkingsverband van EU-landen, uit de eurozone, afschaffen van vrij reizen in de Schengen-zone en weer paspoortcontroles bij de grens invoeren. Ook wil ze het aantal immigranten sterk inperken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee