Opnieuw een zeldzame demonstratie in Maastricht

© Laurens Bouvrie

Zaterdag de primeur van de March for Science als steunbetuiging aan de wetenschap, zondagmiddag de eerste editie van Pulse of Europe als krachtig pleidooi voor het behoud van de EU.

Laurens Schellen

Twee vredelievende manifestaties in één weekend in Maastricht, de stad waar demonstraties bijna net zo zeldzaam zijn als sneeuw in de Sahara.

TegengewichtOp de Markt kwamen zondagmiddag ruim tweehonderd mensen af op het pro-Europa-evenement, op touw gezet door Pulse of Europe. Deze in Duitsland gewortelde organisatie is een internationaal opererende, a-politieke beweging die opkomt voor het behoud en de versterking van een verenigd Europa. Daarmee wil zij tegenwicht bieden aan de nationalistische en populistische stromingen in steeds meer lidstaten van de Europese Unie.

Tot de deelnemers aan de Maastrichtse manifestatie behoren UM-bestuursvoorzitter Martin Paul, voorman Jacques Costongs van de Limburgse PvdA en diens lokale partijgenoot en gemeenteraadslid Antoine van Lune.

Voor EuropaDe demonstranten, voor het leeuwendeel jongeren, maken in woord en gebaar duidelijk dat Europa zonder de EU een heilloze weg is. "Natuurlijk is de EU verre van perfect. Maar wie de moeite neemt serieus naar de unie te kijken, ziet ook dat ze een solide fundament is voor vrede, welzijn, welvaart, vrijheid en een stevige rechtsstaat", zegt Bascha Stabik, een van de organisatoren.

Stabik is vast van plan om de pro-Europa-manifestatie voortaan wekelijks op de Maastrichtse Markt te laten plaatsvinden. "De vereiste vergunning hebben we al aangevraagd. We zijn nog in overleg met de gemeente."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee