Le Pen wint in het Estoher van Anya Niewierra: 'er broeit wat'

© AFP/Joel Saget

Ik 'woon' al zo’n 17 jaar part time in Estoher, een dorp met 154 inwoners in de Pyrénées-Orientales , het meest zuidelijke en meest zonnige departement van Frankrijk. Die zon, maar ook de zee en de bergen waren in 2001 de aanleiding dat ik er een huisje kocht. Inmiddels zijn de gastvrije inwoners van Estoher de reden dat ik hier zo graag kom.

Anya Niewierra

Ik hoor de dorpelingen zelden klagen, ofschoon ze genoeg hebben om over te mopperen. Immers, de regio heeft met 15,4%  het hoogste werkloosheidspercentage van Frankrijk en bengelt onderaan bij alle sociale statistieken.

Onderwerp van gesprek
Armoede troef dus. En toch praten ze daar zelden over. Een ziekte onder de bijenpopulatie of wat geschoten is tijdens de jacht is eerder onderwerp van gesprek.  

Enfin, toen ik zaterdag in Estoher aankwam, bleken de presidentsverkiezingen ineens hét thema. Ik verbleef al eerder hier tijdens verkiezingen, maar nog nooit voelde ik de spanning die zaterdag en zondag in de lucht hing. “Er broeit wat,” zei één iemand zelfs letterlijk.  

Tellen van stemmen
Wat er broeide werd mij zondag duidelijk toen ik meeging naar het tellen van de stemmen in het stemlokaal. Het was volle bak toen ik om 18.55 uur naar binnen stapte. Toch zeker dertig inwoners hadden zich verzameld rond de plastic kist met de stembiljetten. Op een wit bord zag ik dat het dorp 125 stemgerechtigden heeft van wie er 108 hun stem hadden uitgebracht. Een mega opkomst dus.

De normaliter goedlachse dorpelingen waren ongewoon stil. Ik had het gevoel alsof ik in een kerk zat, kort voor aanvang van de mis.  
Om exact 19.00 uur stond de burgemeester op, opende de plastic doos en draaide deze om. De enveloppen met daarin de stembiljetten vielen op de tafel en werden vervolgens geteld en gesorteerd, waarna ze één voor één werden geopend en de naam van de kandidaat hardop werd voorgelezen.

Marine le Pen
'Marine le Pen' was de eerste naam die werd uitgesproken. Daarna opnieuw Marine le Pen en alweer Marine le Pen. De dorpelingen sloegen hun ogen op en keken om zich heen. Sommigen glimlachten, anderen schudden hun hoofd. Naast me begonnen mensen de smoezen. Ik pakte mijn mobiele en begon het oplezen te filmen. Zo af en toe viel nog een andere naam, zoals “François Fillon”, “Emmanuel Macron” of “Jean-Luc Melenchon”. Maar het was “Marine le Pen” die domineerde. 

Rond 19.30 uur waren alle stemmen voorgelezen en liep een hulp van de burgemeester naar een bord. Hij schreef de aantallen op en las het eindresultaat voor. Marine le Pen bleek de grote winnaar. Zij had 35 van de 108 stemmen binnen gehaald. Ruim 32%. Nummer 2 was François Fillon met 22 stemmen. Na een kordaat “Bonne Soirée” was de show voorbij. Nog geen vijf minuten later was het stemlokaal leeg. Buiten hadden zich inmiddels groepjes gevormd. Een half uur later stonden ze er nog. 

Anya Niewierra is schrijfster en de directeur van VVV Zuid-Limburg

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee