Boosheid om nieuw beleid Efteling: 'Ik moet bewijzen dat ik gehandicapt ben'

Amber Bindels moet eerst langs de huisarts, voor ze de Efteling binnen kan.

Amber Bindels moet eerst langs de huisarts, voor ze de Efteling binnen kan. © Rolf Bosboom

Nederlanders met een fysieke beperking of handicap zijn boos op attractiepark De Efteling. Bezoekers met een handicap moeten sinds 1 maart een verklaring van de huisarts hebben om recht te krijgen op de voorzieningen die het park biedt. Maar die is moeilijker te krijgen dan verwacht.

Redactie

En dat zorgt voor verbazing. Zo ook bij de Tilburgse Amber Bindels (28). Zij zit vanwege spasmen in een rolstoel, maar dat weerhield haar niet om een dagje naar het sprookjespark te gaan. Ze besloot zaterdag dat ze op zondag naar de Efteling wilde, maar dat ging niet door. Iemand wees haar erop dat ze daarvoor een verklaring van de huisarts nodig heeft. Anders had ze geen recht op de voorzieningen die de Efteling aan beperkten biedt. Ze besloot vervolgens om maar een streep door het bezoek te zetten. ,,Ik moet dus bewijzen dat ik gehandicapt ben", aldus een verbaasde Bindels tegen het Brabants Dagblad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

BeroepsgeheimOp de site van de Efteling staat dat mensen met een beperking een faciliteitenkaart kunnen ophalen, maar dat daarvoor wel een verklaring van een onafhankelijk arts nodig is. Een gehandicaptenkaart voldoet niet. 'In de verklaring van de arts moet staan dat je niet in staat bent om de attracties via de gewone wachtrij te bezoeken', aldus de website.

Maar dat mogen huisartsen helemaal niet, stelt arts Bart Bruijn. ,,De KNMG, de beroepsvereniging van alle artsen, heeft er hele duidelijke richtlijnen voor geschreven. De verklaringen mogen niet uitgeschreven worden. Het brengt namelijk het beroepsgeheim in gevaar. Er zijn uitzonderingen, maar daar is in dit geval geen sprake van''.

Een onafhankelijk arts - een dokter die geen geschiedenis heeft met de patiënt - zou wel zo'n attest mogen uitschrijven, maar dat veroorzaakt een hoop rompslomp, meent Bruijn. ,,Dat zou een keuring met beoordeling zijn door iemand die de klant niet kent. Bovendien moet diegene dan wel weten wat de eisen zijn aan die keuring. Wat moet de klant niet kunnen, bijvoorbeeld. En dat moet worden hardgemaakt op medische gronden. Anders is het maar een mening en dát mag nou net ook weer niet.'' Daarnaast kost dat volgens Bruijn veel geld en tijd.

Volgens Bruijn gebeurt het de laatste tijd steeds vaker dat organisaties om een verklaring vragen. ,,Maar eigenlijk is het een vorm van chantage die vaak zorgt voor conflict tussen patiënt en arts'', aldus Bruijn.

VeranderingDe Efteling stelt dat het nieuwe beleid deels is ingevoerd om misbruik te voorkomen van mensen die geen handicap hebben, maar wel gebruik maken van de alternatieve ingangen. Maar de voornaamste reden is duidelijkheid, voor het park en voor de bezoekers, zegt een woordvoerster van de Efteling tegen het AD.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij een persoon als Amber kun je goed zien dat ze een beperking heeft. Maar iemand met epilepsie of autisme is daarin onzichtbaarder. De verklaring is er dus gekomen om voor ons duidelijkheid te scheppen. En dan gaat het niet alleen om de handicap, maar ook hoe wij als park het beste kunnen reageren als er iets misgaat''. Volgens het park is het daarom ook nodig dat iedereen met een beperking een verklaring heeft. ,,Niemand is hetzelfde. Sommige mensen kunnen wel een paar uur zonder rolstoel lopen, maar sommigen ook weer niet.''

De woordvoerster erkent dat er iets is misgegaan in de communicatie. ,,We snappen de kritiek en we gaan in gesprek om het te verbeteren. Als nou in de toekomst blijkt dat bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart voldoende is om ons van informatie te voorzien, dan zullen we daar onderzoek naar doen. Het enige wat wij willen is duidelijkheid zodat wij de juiste voorzieningen kunnen aanbieden. Als blijkt dat er een efficiëntere manier is om dat te regelen, dan zullen we daar zeker naar kijken.''

De afspraak tussen Bindels en de Efteling is al gemaakt. Wordt vervolgd, dus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee