Heerlens raadslid vrijgesproken van lekken geheimen

Print
Heerlens raadslid vrijgesproken van lekken geheimen

Afbeelding: De Limburger

Roel Leers is ook in hoger beroep vrijgesproken van het lekken van informatie.

Voor de informatie die het Heerlense raadslid zou hebben vrijgegeven, geldt volgens het Hof in Den Bosch geen geheimhoudingsplicht.

Huurprijs
Leers zou in 2013 op zijn website geheime informatie hebben gepubliceerd over de huurprijs die het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg betaalt voor het voormalig CBS-gebouw in Heerlen.

Geheimhouding
Volgens het OM was de informatie afkomstig uit de bijlagen van een raadsinformatiebrief. Die waren onder oplegging van geheimhouding ter inzage gelegd voor leden van de gemeenteraad. Door daaruit te lekken zou Leers zijn ambtsgeheim hebben geschonden. Het raadslid heeft zelf altijd aangegeven die prijs te hebben vernomen van de eerste koper van het gebouw.

Gemeenteraad
De opgelegde geheimhoudingsplicht geldt volgens het hof alleen als de gemeenteraad die ook uitdrukkelijk bekrachtigt. Dat is niet gebeurd. Daardoor is de geheimhoudingsplicht vervallen. Leers kan dan ook - ongeacht op welke manier hij de informatie verkregen heeft - niet worden veroordeeld voor het lekken ervan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →