Heerlens raadslid vrijgesproken van lekken geheimen

© De Limburger

Roel Leers is ook in hoger beroep vrijgesproken van het lekken van informatie.

Siebrand Vos

Voor de informatie die het Heerlense raadslid zou hebben vrijgegeven, geldt volgens het Hof in Den Bosch geen geheimhoudingsplicht.

HuurprijsLeers zou in 2013 op zijn website geheime informatie hebben gepubliceerd over de huurprijs die het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg betaalt voor het voormalig CBS-gebouw in Heerlen.GeheimhoudingVolgens het OM was de informatie afkomstig uit de bijlagen van een raadsinformatiebrief. Die waren onder oplegging van geheimhouding ter inzage gelegd voor leden van de gemeenteraad. Door daaruit te lekken zou Leers zijn ambtsgeheim hebben geschonden. Het raadslid heeft zelf altijd aangegeven die prijs te hebben vernomen van de eerste koper van het gebouw.GemeenteraadDe opgelegde geheimhoudingsplicht geldt volgens het hof alleen als de gemeenteraad die ook uitdrukkelijk bekrachtigt. Dat is niet gebeurd. Daardoor is de geheimhoudingsplicht vervallen. Leers kan dan ook - ongeacht op welke manier hij de informatie verkregen heeft - niet worden veroordeeld voor het lekken ervan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee