Denk verliest en moet zélf betalen aan Sylvana

Sylvana Simons

Sylvana Simons © ANP

Sylvana Simons hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de stichting achter haar voormalige politieke partij Denk na haar plotselinge vertrek. Sterker nog, Simons krijgt nog een maandsalaris van de partij.

Maarten van Ast

Denk eiste in totaal 62.000 euro omdat Simons zich niet aan haar opzegtermijn zou hebben gehouden en haar geheimhoudingsplicht had geschonden door zich negatief uit te laten over de partij. Dat is niet zo, oordeelde de kantonrechter in Amsterdam vanmorgen over beide aantijgingen.

Dat Simons op 24 december vorig jaar een e-mail stuurde waarin ze aangaf dat ze zich terugtrok als kandidaat-Kamerlid voor Denk, betekent volgens de rechter niet dat de stichting achter de partij mocht aannemen dat zij haar arbeidsbijeenkomst wilde beëindigen. Dat ze daarna werd ontslagen was dus onterecht, oordeelt de rechter. Denk moet Simons daarom nog een maandsalaris betalen, ongeveer 5000 euro.

Bovendien stond het haar volgens de rechter vrij zich kritisch uit te laten over de keuzes en denkbeelden van de partij. Ze heeft het in haar arbeidscontract „zeer vaag geformuleerde” geheimhoudingsbeding dan ook niet geschonden.

Boosheid Simons verklaarde in de Volkskrant zich niet meer te kunnen vinden in de stijl van Denk. Ook was ze teleurgesteld over de wijze waarop de partij reageerde op bedreigingen aan haar adres. ,,Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.”

Toenmalig campagneleider Ian van der Kooye, stapte tegelijkertijd op met Simons om met haar nieuwe partij Artikel 1 aan de slag te gaan. De partij eiste daarom ook van hem geld voor schending van de geheimhoudingsplicht (40.000 euro). De rechter wees ook die eis af, maar oordeel wel dat Van der Kooye nog 4000 euro moet betalen voor het schenden van zijn opzegtermijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee