Nieuwe leden raad van toezicht Vivantes ouderenzorg

© Istock

Guido Kerckhoffs, oud-financieel directeur bij de Rabobank Westelijke Mijnstreek, is benoemd tot lid van de raad van toezicht bij Vivantes ouderenzorg.

Serge Sekhuis

Met hem treedt ook Pieter Hermsen uit Nijmegen aan als toezichthouder. Eind maart werd al bekend dat oud-vakbondsbestuurder Henk van Rees was benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht.SeverinusKerckhoffs (1967) is sinds vorig jaar lid van de raad van bestuur van Stichting Woonpunt in Maastricht. Hij woont in Valkenburg. Hermsen (1960) is voorzitter van de raad van bestuur van de zorgorganisatie Severinus in Veldhoven. Eerder was hij bestuurder bij de stichting Maasduinen, een zorgorganisatie in Midden-Brabant. Kerckhoffs werd voorgedragen door de cliëntenraad, Hermsen door de OR.Vertrouwen opgezegdMet de beide benoemingen treden Ton Borghs en Joyce Nelissen - directeur financiën bij de provincie Limburg - terug als toezichthouders. Zij maakten deel uit van de raad van toezicht die medio december opstapte, nadat de ondernemingsraad en cliëntenraad van Vivantes het vertrouwen hadden opgezegd. Dat had onder meer te maken met de omstreden benoeming van Gerard Marinus als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, volgens de medezeggenschap het resultaat van ‘vriendjespolitiek’. Nelissen en Borghs bleven daarna aan om ‘de lopende zaken te regelen’.Een eerste taak van de drie nieuwe toezichthouders - die op korte termijn gezelschap krijgen van nog twee collega’s - is het werven van een nieuwe bestuursvoorzitter, als opvolger van de vorig jaar zomer overleden John Stegerman. De selectieprocedure is inmiddels gestart.Financieel zwaarVivantes zit in financieel zwaar weer. De organisatie leed vorig jaar 1,6 miljoen euro verlies op zijn zorgactiviteiten en sloot 2016 af met een tekort van een half miljoen. Medewerkers klagen al jaren over te hoge werkdruk. De inspectie is een onderzoek gestart naar de kwaliteit en continuïteit van de zorg in alle tehuizen. Vivantes verslikte zich in een 17 miljoen euro kostend ICT-project.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee