Crowdfundingsactie voor film over de Bokkenrijders

Print
Crowdfundingsactie voor film over de Bokkenrijders

Afbeelding: Istock

Een team van professionele filmmakers is een crowdfundingcampagne gestart om het budget voor een korte film over de Bokkenrijders bij elkaar te krijgen.

De film van regisseur Paul Haans draagt de titel Voor Galg en Rad en gaat over Thias, een zoon van Mathias Ponts, kapitein der Bokkenrijders, een roversbende die in de achttiende eeuw actief was in Zuid-Nederland en de aanpalende grensstreken. Thias wil zijn vader nog één keer spreken, voordat die de doodstraf krijgt.

Ideale budget
Haans en producent Guido Franken  worden ondersteund door de provincie Limburg met een bedrag van 20.000 euro. Ze zijn in afwachting van een subsidie van de gemeente Schinnen. "Het ideale budget voor een korte film - je moet dan denken aan een speelduur van tien minuten - bedraagt 80.000 euro”, vertelt  Franken. "Met de twee crowdfundingcampagnes die we nu opstarten, hopen we tweemaal 10.000 euro bij elkaar te brengen. Met de gemeente Schinnen erbij komen we dan op ongeveer 50.000 euro. Met eigen inbreng - het wordt dan nog meer een liefdewerk oud papier productie - en sponsoring kunnen we de film  af maken.  Een historische film is veel complexer om te maken dan een film die in deze tijd speelt.”

Op zoek naar Limburgers
Mathias Ponts wordt gespeeld door Tygo Gernandt. Was het niet logischer geweest daar een Limburgse acteur voor te casten? "Ik ben op zoek naar Limburgse acteurs om andere rollen in te vullen”, vertelt regisseur Paul Haans. Ook voor de crew zoekt hij nog Limburgers. Zo zal onder meer de Toneelvereniging Puth, die vorig jaar de openluchtvoorstelling De Bokkenriejers op de planken bracht, voor figuranten zorgen.

Andere bekende acteurs die meewerken zijn Joes Brauers, Bram van Schie en Peter Faber. In de crew ook namen die hun sporen in de (internationale) filmwereld hebben verdiend, zoals de storyboardartist van de western Brimstone. "En we zijn bezig met iemand die meewerkte aan The Passion of the Christ”, gooit Franken er nog maar eens een bekende naam in.

Hij vertelt dat de korte film zal worden ingezonden naar festivals en gaat dienen als educatief materiaal. "Maar we hopen dat het ook een opstap is naar een langere film. Want die is over de Bokkenrijders nog nooit gemaakt”, aldus de producent. In 1994 werd wel een televisieserie gemaakt met de naam De Legende van de Bokkenrijders, gebaseerd op de boeken van de Maasbreese auteur Ton van Reen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →