Stramproyenaar houdt gebroken ribben over aan aanval tauros

© YouTube

Stramproyenaar Thieu Jacobs, vrijwillig toezichthouder bij Ark Natuurontwikkeling, heeft vorige week woensdagmiddag enkele gebroken ribben opgelopen toen hij werd aangevallen door een tauroskoe. Dat gebeurde net over de grens op Belgisch grondgebied in Kempen-Broek.

Leon Janssen

De jonge tauroskoe was in de problemen geraakt tijdens het baren. Waarschijnlijk was er sprake van een stuitligging, meldt Petra Souwerbren, voorzitter van Ark Natuurontwikkeling, in een brief aan de Stuurgroep Beheerontwikkeling Kempen-Broek.

DierenartsVolgens Souwerbren is Jacobs gaan kijken wat er aan de hand was en of het nodig was een dierenarts op te roepen. De toezichthouder stelde vast dat het om een vaars (een jonge koe) ging die haar eerste kalf moest krijgen.

Het dier lag afgezonderd van de kudde, meldt Souwerbren. De geboorte was begonnen. De koe had met uitputting te kampen en de geboorte was gestokt vanwege een stuitligging

AangevallenToen de toezichthouder, een ervaren veehouder, de vaars op twaalf meter was genaderd, is het dier opgestaan en heeft de man aangevallen. De koe vluchtte daarop in de bosschages. Een dag later werd geconstateerd dat zowel de vaars als het kalf dood waren. De dieren zijn afgevoerd.

Volgens Souwerbren wordt de kudde momenteel nauwkeurig in de gaten gehouden door de beheerder van Free Nature.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee