Roze Limburg wil politici voor rechter vanwege breken beloftes

© iStock

De stichting Roze Limburg die opkomt voor de acceptatie van homo’s en transgenders, wil drie gedeputeerden en de fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten voor de rechter slepen.

Jule Peeters

De politici hebben zich niet aan hun woord gehouden en mogen daar niet zo maar mee wegkomen, zegt de voorzitter.

OplichtingDe stichting voelt zich belazerd door de politici. Zo zijn volgens de voorzitter van Roze Limburg afspraken gemaakt in verkiezingstijd, niet nagekomen. Daarom heeft Hintjes aangifte gedaan van oplichting en fraude tegen toenmalig lijsttrekkers Carla Brugman (GroenLinks), Eric Geurts (PvdA) en Daan Prevoo (SP) en tegen verantwoordelijk SP-deputé Marleen van Rijnsbergen.

De drie partijen hebben Roze Limburg gebruikt als als stemmenkanon volgens de stichting door in aanloop naar de verkiezingen een plan van Roze Limburg te omarmen en zich te presenteren als regenboogcoalitie.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daags na de aangifte al laten weten dat er te weinig aanwijzingen voor strafbare feiten zijn en dat de zaak daarom niet wordt onderzocht. Een verhaal waar Hintjes geen genoegen mee neemt. Ze kondigt aan in beroep te gaan.

GeschoffeerdDe politici reageren verbaasd op de aangifte. Daan Prevoo voelt zich zelfs geschoffeerd.

Een grote kans van slagen heeft de zaak van Roze Limburg ook niet volgens hoogleraar strafrecht Henny Sackers (Radboud Universiteit). "De Hoge Raad heeft in 2016 nog eens heel nadrukkelijk geformuleerd wat wel en niet onder oplichting valt. Zo moet er op voorhand al sprake zijn van kwade bedoelingen. In dit geval lijkt mij dat niet aan de orde."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee