Toch maar met de trein naar diner met de koning

Print
Toch maar met de trein naar diner met de koning

Afbeelding: ANP

Ruud Engelbert (49) uit ’t Rooth is een van de dertien Limburgers die vrijdag mogen aanschuiven in het Paleis op de Dam voor een diner met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

De vorst viert - net als Engelbert - een dag eerder zijn vijftigste verjaardag en heeft 150 landgenoten die op dezelfde dag een lustrumverjaardag vieren uitgenodigd met hem te dineren.

Meldingen
„In totaal zou het om ongeveer achtduizend mensen gaan die op die dag een ronde leeftijd vieren. Er hebben zich echter elfduizend jarigen aan gemeld", lacht Engelbert, die logistiek planner bij Sibelco is. „Of daar dubbele aan meldingen bijzaten - zelf ben ik een keer of drie voorgedragen, een keer door mijn vrouw Esther en twee keer door collega's - of dat het om men sen gaat die geen lustrum vieren maar bijvoorbeeld 51 worden, weet ik niet.”

Engelbert verheugt zich op het diner, ook al is het zon der partner. „Ik heb al een smoking gehuurd en was aanvankelijk van plan met de auto naar Amsterdam te reizen. Maar toen ik hoorde dat er erg lekkere champagne en zeer goede wijn wordt geschonken, heb ik toch maar besloten met de trein te gaan.”

Verwacht
Hij wordt vrijdagmiddag om vijf uur op het cen traal station in Amsterdam verwacht. „Van daar worden we met een bus naar het paleis gebracht. Daar worden we voorgesteld aan de koning, waarna we naar onze tafel worden geleid. Dan denk ik dat we vier of vijf gangen geserveerd zullen krijgen, waarna het diner om tien uur ’s avonds wordt afgesloten met een groepsfoto.”

Ruud Engelbert maakt zich geen zorgen dat hij sommige gerechten niet lust of dat hij niet weet hoe ze gegeten dienen te worden. Lachend: „Ik ben een echte lekkerbek en volgens de al ontvangen instructies wordt het eten op schalen opgediend en mogen we zelf opscheppen. Dus als je niet zo handig bent met spaghetti, kun je die schaal overslaan. Ik moet er alleen voor waken stiekem overal iets lekkers van andere schalen te pikken.”

Tafelschikking
De tafelschikking is nog even een verrassing. De Heuvellander weet alleen dat 75 mannen en 75 vrouwen uitgenodigd zijn. Een voorkeur heeft hij niet. „Mijn grootste wens is al uitgekomen doordat ik voor dit diner in geloot werd. Maar als ik er dan toch nog één mag uitspreken, dan hoop ik dat ik naast koningin Máxima kom te zitten. Ik weet het: die kans is heel erg klein. Want één kant is al vergeven. En om me nu tussen hen in te wurmen, gaat een beetje ver.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen