Huizenkopers profiteren zelden 30 jaar lang van lage rente

Print
Huizenkopers profiteren zelden 30 jaar lang van lage rente

Afbeelding: Lex van Lieshout

Huizenkopers die een hypotheek afsluiten en hun rente voor 30 jaar vastzetten, kunnen in de praktijk zelden 30 jaar lang profiteren van die lage rente. Banken en verzekeraars hanteren allerlei beperkingen bij verhuizing. Vereniging Eigen Huis spreekt van misleiding.

De hypotheek met een rentevaste periode van 20 of 30 jaar is populair. De helft van alle huizenkopers kiest er tegenwoordig voor om zijn hypotheek langere tijd vast te zetten. De historisch lage hypotheekrente is zo gunstig, ja wie wil daar nu niet alle jaren van kunnen profiteren?

In de praktijk blijkt die 20 óf 30 jaar rentevast niet echt 20 of 30 jaar vast te zijn. Bij verhuizing – gemiddeld genomen verhuizen mensen om de zeven jaar - blijken banken en verzekeraars kleine lettertjes te hanteren, waardoor die ‘garantie’ komt te vervallen.

Dat concludeert Eigen Huis op basis van onderzoek onder 35 geldverstrekkers. ,,Ze laten klanten geloven dat zij hun hypotheekrente kunnen meenemen bij verhuizing, maar dat is een loze belofte”, stelt Eigen Huis.

Misleiden
Zo vervalt voor een klant van ING, Hypotrust of bijBouwe de regeling zodra hij verhuist naar een duurdere woning die niet meer onder de NHG-normen valt. Bij Delta Lloyd vervalt de regeling als hij bij verhuizing de hypotheek omzet van een aflossingsvrije naar een annuïteitenhypotheek.

Eigen Huis claimt dat geldverstrekkers hun klanten misleiden. ,,De huizenkoper zal als hij verhuist het dan geldende rentetarief moeten betalen, en dat ligt waarschijnlijk hoger. Als een klant dat had geweten, had hij mogelijk voor een kortere – en dus goedkopere - renteperiode gekozen,” reageert VEH-woordvoerder Hans André de la Porte.