Kan de rechter Solarfestival dit jaar nog verbieden?

Print
Kan de rechter Solarfestival dit jaar nog verbieden?

Afbeelding: MGL

Solar 2017 staat voor de deur. In hoeverre kan de uitspraak van de rechter nog roet in het eten gooien?

In het stadhuis van Roermond zitten ze met een dilemma. Solar 2017 staat voor de deur. De vergunningen zijn aangevraagd. En dan gooit de rechtbank plots roet in het eten. De bestuursrechter stelde vrijdag de omwonenden van het festival in nagenoeg al hun bezwaren over geluidshinder in het gelijk. Ook al had de uitspraak betrekking op de editie van 2015, de gemeente zal in de nieuwe vergunning rekening moeten houden met de uitspraak. Anderzijds wil ze Solar niet verder aan banden leggen, uit angst het festival kwijt te raken. Vorig jaar klaagden festivalgangers al dat de muziek te zacht stond. De gemeente zal het dus vooral zoeken in een betere onderbouwing van de vergunning in plaats van een aanscherping. Maar redt ze het daarmee? Een overzicht van de belangrijkste punten waarin de buurt gelijk kreeg.

Lees ook: Volledige line-up Solar Weekend bekendgemaakt

De gemeente moet rekening houden met isolatie van woningen.
Dat wil niet per se zeggen dat Roermond nu binnen in huizen geluidsoverlast moet gaan meten. De gemeente kan er ook voor kiezen het geluidsniveau van 75 decibel op de buitengevel te verlagen. Vorig jaar is het dankzij maatregelen als draaien van boxen gelukt de geluidsbelasting bij de dichtstbij gelegen huizen terug te brengen naar pakweg 70 decibel. In dat geval is isolatie geen factor. Solar zal echter niet zitten wachten op een aanscherping met 5 decibel.

Gemeente moet meer rekening houden met bastonen.
Het Solarfestival valt in het zogeheten muziekspectrum ultra bas. Dat zijn dusdanig zware bassen dat het volume eigenlijk niet boven de 70 decibel uit mag komen om het voor de buurt aanvaardbaar te houden. Voor de diehard dancefans is dat veel te zacht, erkent ook de rechter. Desalniettemin moet de gemeente een mening vormen over de aanvaardbaarheid van de hinder van de bastonen voor de buurt. Die ontbreekt nu in de vergunning.

Gemeente moet het geluid over 1 minuut meten in plaats van 5 minuten.
Hier valt niks nader te motiveren. Nadeel voor Solar: de volumeknop moet sneller omlaag bij overschrijdingen en er is meer kans op boetes.

Feest op de camping moet om 0.01 uur stoppen in plaats van 1.30 uur.
De gemeente geeft in de vergunning van 2015 geen motivering waarom ze afwijkt van provinciale regels. In 2016 voert ze crowdmanagement als reden op, maar het is de vraag of de rechter bij een nieuwe toets dat argument valide vindt. Er hoeft immers geen mensenmassa te vertrekken. Het merendeel verlaat het gebied om 23.00 uur als het festival ten einde is. De rest overnacht ook op de camping.

Gemeente moet rekening houden met hinder van nachtelijk stemgeluid op camping.
Roermond kan kiezen: of door (nog) intensiever toezicht hinder voorkomen of zorgen voor een grotere buffer tussen camping en woningen. Dat laatste wil de buurt. Maar dan moet de Solarcamping worden verplaatst.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen