Minister Ploumen: heldin van de Amerikaanse vrouwenbeweging

Print
Minister Ploumen: heldin van de Amerikaanse vrouwenbeweging

Demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen tijdens een algemeen overleg over de hongersnood in de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

Minister Ploumen is de heldin van de Amerikaanse vrouwenbeweging dankzij haar strijd tegen de anti-abortuspolitiek van de regering Trump. Maar tot de president zelf drong ze nog niet door.

Ze vond in haar Haagse brievenbus tientallen kaartjes uit Amerika, sommigen zelf geknutseld. Bij de Nederlandse ambassade in Washington leverde een dame een envelop met een bedankbriefje en een biljet van 5 dollar af, een bijdrage aan het fonds waarmee minister Lilianne Ploumen de consequenties van een besluit van Trump probeert te minimaliseren.

Trump besloot, nog stringenter dan zijn Republikeinse voorgangers, geen hulporganisaties meer te financieren die elders in de wereld abortussen uitvoeren of daarover informatie verstrekken. Dat betekent dat organisaties die ook zaken als voorbehoedsmiddelen en kraamzorg bieden, veel inkomsten verliezen. Ploumen startte prompt een initiatief om het gat in de begroting te dichten en veilige abortussen en gezinsplanning mogelijk te blijven maken. She Decides, noemt ze het: ‘zij beslist’.

200 miljoen dollar
Ze zamelde inmiddels bijna 200 miljoen dollar in. Ze hoopte ook met de regering Trump in gesprek te kunnen, zei ze gisteren in Washington, waar ze haar initiatief toelichtte op de George Washington Universiteit. Maar dat is niet gelukt. ,,We hebben nog geen reactie gekregen. Ook omdat veel vacatures op het ministerie van Buitenlandse Zaken niet ingevuld zijn – we hebben nog weinig gesprekspartners.”

Ploumen sprong wel in het oog van links, anti-Trump Amerika. Ze werd ‘het gezicht van het Europese verzet tegen Donald Trump’ genoemd in Foreign Policy. Directeur Mary Ellsberg van het vrouweninstituut aan de George Washington Universiteit overlaadt haar met complimenten, studenten noemen haar ‘inspirerend’. Ellsberg: ,,Het is uniek dat een minister een wereldwijde sociale beweging in gang zet.”

Scepsis
In Washington klonk eerder enige scepsis. Danielle Pletka, buitenlandexpert van het conservatieve American Enterprise Institute, vindt de actie van Ploumen onverstandig, zei ze in een bijeenkomst op de ambassade, waar ze in januari meedacht over de banden tussen Nederland en Amerika onder Trump ,,Als de Nederlandse overheid een betere relatie wil met het nieuwe Witte Huis, dan is het geen geweldig plan om in het gezicht van dat nieuwe Witte Huis te spugen.”

Enkele landen durfden het volgens Ploumen niet aan om She Decides te steunen en daarmee openlijk in te gaan tegen Trump. Zelf zegt ze niets te merken van kwaad bloed. Ze sprak gisterochtend met Trumps handelsminister Wilbur Ross. ,,Het was een heel constructief gesprek.” Onder meer de wens van Trump om handelsverdragen voortaan met individuele landen te sluiten kwam aan bod. ,,Uitgesloten, dat is totaal niet in ons belang. Wij onderhandelen binnen de EU. En dat begrijpt Ross,” zegt Ploumen.

Kleedkamerpraat
Als ze spreekt op de universiteit op loopafstand van het Witte Huis laat ze niet na om de president subtiel de les te lezen. ,,Ik heb in de afgelopen jaren heel veel vooruitgang gezien – al zijn het maar meisjes die samen voetballen en in de kleedkamer vrouwenrechten en seksuele gezondheid bespreken. Ja, je kunt ook andere gesprekken voeren in de kleedkamer,” zo verwijst ze naar Trump die een schunnige opmerking over aanranding van vrouwen afdeed als ‘kleedkamerpraat’.

,,Vrouwen en meisje betalen de prijs,” zegt Ploumen over Trumps besluit geen cent meer te geven aan organisaties die abortus ook maar noemen. Hij schrapt ook de bijdrage aan het Bevolkingsfonds van de VN, dat vorig jaar aan 12,5 miljoen vrouwen in 46 landen voorbehoedsmiddelen bood. Maar Ploumen zag ook een lichtpunt in Washington: ,,In gesprekken bij de Wereldbank beloofden de Amerikanen flink te investeren in economische kansen voor vrouwen. Dat is positief.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →